Blogg listad p Bloggtoppen.se
fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

rödbetspaj, rödbeta, beetroot, rödbetor, paj, pie,  karamelliserad lök, caramellized onion, dinkel, recept, recipe, höst, buffé, autumn, rotfrukt, chevre, getost, goat cheese, I huvudet på Elvaelva.

Fredag 24 augusti 2012

Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.

Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.

 

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du:
Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl siktat dinkelmjöl
150 gr smör
några matskedar iskallt vatten

Fyllning:
6-10 rödbetor (beroende på storlek)
1 bit chèvre (getost)
2-3 stora rödlökar (eller en stor knippe med små)
2 ägg
2.5 dl gammaldags mjölk (eller standardmjölk med en skvätt grädde i)
1 klick smör
några matskedar råsocker strö (eller vitt strösocker)
en skvätt balsamvinäger
lite vatten
1 tsk honung
några matskedar olivolja
en knippe färsk timjan
salt
svart- och vitpeppar

Verktyg:
en springform med löstagbara kanter 

Så här gör du:
Skölj rödbetorna och skär av blasten. Koka under lock tills de blir mjuka (ca. 20 minuter beroende på storlek). Häll av vattnet, och låt dem svalna. Gör under tiden pajdegen. Blanda mjölet och smula ner smör, häll i lite kallt vatten och knåda ihop till en deg. Sno in i plastfolie och ställ i kylen en stund för vila.

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna ringar. Stek dem på medelvärme med en klick smör. Häll över socker, balsamvinäger och lite vatten. Rör runt, sätt på locket och låt puttra tills löken är riktigt mjuk och nästan genomskinlig och vätskan har kokat in (tar ca. 20 minuter). Ställ åt sidan för att svalna.

Ta ut degen ur kylen och klä in formen ända upp till kanterna. Nagga degen med en gaffel, och sätt in i ugnen tio minuter tills den har stelnat och börjar släppa lite från kanterna. Ta ut och låt svalna. Under tiden skalar du rödbetorna och skär dem i ganska tjocka skivor. Fyll upp pajformen med rödbetorna. Knäck ägg i en bunke och blanda med mjölk, honung, olivolja, några revor timjan, salt och rejält med peppar. Häll äggstanningen över rödbetorna. Toppa med den karamelliserade löken och allra överst; skivor av getost. Strö över lite timjan och sätt in i ugnen på 180° ca. 30-40 minuter, tills osten har smält och fått färg. Ta ut pajen och låt den vila en stund innan den serveras, så stelnar den till sig lite. 

 

musikGustavo Santaolalla: Brokeback Mountain I (2005)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Grönt
Onsdag 1 maj 2013

Med längtan till både sol och värme.

Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.
Grönt
  Lördag 20 april 2013

Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!

Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.
Grönt
Fredag 24 augusti 2012

Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.

Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.
Grönt
Lördag 5 november 2011

En liten brunskimrande sten full av värme och kärlek.

När jag var liten hade vi som tradition att äta rostade kastanjer på min födelsedag– till fasa för mina stackars kompisar som kom på kalas. Och, när jag en gång var lite så där himlastormande nyförälskad och ville ge intryck av att både vara kosmopolisk och kanske lite finkulturellt svår, då bjöd jag på ett stort fat rostade kastanjer tillsammans med den dyraste flaskan champagne jag kunde uppbringa. Här skulle det allt göras intryck!
Grönt
Tisdag 23 augusti 2011

Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.

Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.
Grönt
Lördag 21 maj 2011

En liten fräsching till grillen.

Ibland behövs det inte så mycket för att det ändå ska kittla smaklökarna lite. Några gröngula saker, sen är det klart – och både köttet, fisken och halloumin blir lycklig.
Grönt
Tisdag 3 maj 2011

Agretti (salsola soda) från Lazio – årets lilla gröna?

Jag tror det kommer bli så i sommar. Den här gröna saken kommer att invadera torghandlarnas lådor. Om inte i år, så iallafall nästa år, eller nästnästa. För, jag vet att den kommer hit. Förr eller senare.