Blogg listad p Bloggtoppen.se
fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Grönt
  • Frasig sparrispaj med parmesan, gräslök, citron, senap och hasselnötter

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

 

sparrispaj, asparagus pie, asparagus tarte, sparristarte, vårpaj, paj, smördeg, puff pastry, small dish, buffé, buffémat, meny, vår, sparris, asparagus, parmesan, food, recipe, recept, vårbuffé, italiensk paj, I huvudet på Elvaelva.

Lördag 20 april 2013

Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!

Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.

Men, jag kom på att sparris är gott och att smördeg kanske kan bli bra. Och lite parmesan och citron på det – det är ju italienskt! Så fick det bli. Och, den blev ju inte alls så pjåkig – den här "italienska" pajen.



RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du:
2 buntar grön sparris
1 rulle färdig smördeg (Ja, jag vet, här skulle jag såklart gjort egen smördeg. Johan har ett bra recept här.) 
1 burk creme fraiche
2 ägg
2 nävar riven parmesanost
2 rågade tsk stark senap
1 citron (både saft och zest)
några msk finhackad gräslök
2 nävar hasselnötter
salt & peppar 
(och nej, rödlöken som är på bilden fick inte följa med till slut)

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Ta ut smördegen från kylen. Skölj av sparrisen och skär eller knäck bort den träigaste delen. Häll ner creme fraiche tillsammans med äggulor (spara vitan), parmesan, senap, lite saft från citron (spara resten av citronen), gräslök samt salt och peppar. Blanda runt och smaka av.

Veckla ut smördegen på bakplåtspapper och lägg upp på en bakplåt. Häll försiktigt på creme fraiche-röran men spara ungefär två centimeter runt om. Lägg på sparrisen. Vik över kanterna lite, och pensla med äggvitan.

Sätt in i ugnen ungefär 25 minuter tills pajskalet får lagom med färg. Ta sedan ut plåten och låt pajen svalna. Under tiden rostar du hasselnötterna i torr panna, tills de börjar dofta ljuvligt och får färg. Ställ åt sidan för att svalna. Gnugga dem sedan mellan handflatorna så att skalet lossnar och hacka dem grovt. Riv zest från citronen och strö över pajen tillsammans med de hackade hasselnötterna och en liten skvätt olivolja. Buon appetito!
 

musikPetter: April (2013)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Grönt
Onsdag 1 maj 2013

Med längtan till både sol och värme.

Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.
Grönt
  Lördag 20 april 2013

Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!

Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.
Grönt
Fredag 24 augusti 2012

Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.

Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.
Grönt
Lördag 5 november 2011

En liten brunskimrande sten full av värme och kärlek.

När jag var liten hade vi som tradition att äta rostade kastanjer på min födelsedag– till fasa för mina stackars kompisar som kom på kalas. Och, när jag en gång var lite så där himlastormande nyförälskad och ville ge intryck av att både vara kosmopolisk och kanske lite finkulturellt svår, då bjöd jag på ett stort fat rostade kastanjer tillsammans med den dyraste flaskan champagne jag kunde uppbringa. Här skulle det allt göras intryck!
Grönt
Tisdag 23 augusti 2011

Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.

Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.
Grönt
Lördag 21 maj 2011

En liten fräsching till grillen.

Ibland behövs det inte så mycket för att det ändå ska kittla smaklökarna lite. Några gröngula saker, sen är det klart – och både köttet, fisken och halloumin blir lycklig.
Grönt
Tisdag 3 maj 2011

Agretti (salsola soda) från Lazio – årets lilla gröna?

Jag tror det kommer bli så i sommar. Den här gröna saken kommer att invadera torghandlarnas lådor. Om inte i år, så iallafall nästa år, eller nästnästa. För, jag vet att den kommer hit. Förr eller senare.