Blogg listad p Bloggtoppen.se
fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

spareribs, kinesiska, chinese, spare ribs, fem kryddor, five spices, marinad, sås, glaze, ginger, ingefära, cinnamon, kanel, fennel, fänkål, Kinas mat, SVT, Fredrik Önnevall, I huvudet på Elvaelva

Söndag 13 maj 2012

Med dofter av ingefära, kanel, fänkål, pomerans och kryddpeppar.

För något år sedan fanns en helt underbar programserie på SVT om Kinas mat. Det var någonting med både råvarorna, miljöerna, smakerna och inte minst den helt fantastiske programledaren Fredrik Önnevall, som gjorde att jag blev fullständigt fast. Och, till min stora lycka inser jag att det just nu spelas in ytterligare en säsong som ska sändas till höst. Heja SVT

Och så det här med spareribs och revbensbjäll. Jag har hela tiden levt i villfarelsen att det ska vara både komplicerat och tidskrävande att grilla dem själv, och förbannat mig varje gång jag köpte de där färdiggrillade, svettiga sakerna från mataffärens värmebox. Så, nu blir det ändring på det.

Till det här receptet behövs ganska många ingredienser, men inga som är svåra att få tag på i närmaste matbutik. Det enda skulle väl vara kryddblandningen "fem kryddor" isåfall, som är en kinesisk blandning med ingefära, fänkål, kryddpeppar, kanel och pomerans. Finns i asiatiska affärer, kryddbodar och såklart även på nätet

Det här behövs till fyra personer:

Kokning:
2 kg spareribs
1 gul lök (delad i klyftor)
2 vitlöksklyftor
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1 tsk salt
vatten till kastrullen

Marinad:
1 burk med krossade tomater
 2 msk färskriven ingefära
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk "fem kryddor"
1 msk neutral matolja
2 msk sambal oelek
3 msk vitvinsvinäger
2 msk soja
2 msk råsocker (eller vitt socker)
1/2 dl vatten
1 msk maizenamjöl (utrört i lite vatten)
lite salt

Tillbehör:
salladslök
röd chilipeppar
koriander (massor!)
edamamebönor
nudlar (om du vill)

Så här gör du:
Skär spareribs i lagom stora bitar, och lägg i en stor  gryta. Fyll på med vatten, och lägg i kryddor och lök. Låt koka upp, och puttra sedan försiktigt i ungefär en timme (tills köttet är genomkokt).

Hetta upp matoljan i en kastrull, häll ner vitlök, ingefära och fem kryddor och låt det fräsa en liten stund så smakerna frigörs. Häll i burken med krossade tomater tillsammans med de övriga ingredienserna (förutom maizenamjölet). Låt puttra ihop i minst fem minuter, rör om då och då. Blanda ut maizenamjölet i lite vatten och häll sen ner det i kastrullen. Blanda runt och låt koka ihop. Ställ åt sidan och låt svalna.

När köttet har kokat klart, tar du upp det ur kastrullen och låter det rinna av lite. Sätt ugnen på 200° (eller om du hellre vill använda utegrillen). Lägg köttet i en ugnsfast form och pensla på rikligt med marinad, överallt. Ställ in i ugnen. Efter en kvart tar du ut och vänder på köttet (och kanske penslar på lite mer marinad) och sedan grillar du andra sidan ytterligare en kvart.

Under tiden hackar du chili och salladslök, kokar upp edamamebönor och nudlar.

Förslag på dryck: En väl kyld riesling, tex. Diedesheimer Herrgottsackerden alkoholfria varianten Natureo eller varför inte ett kinesiskt öl.
 

musik Wei Wei: Mongorian love song (2008)

 
 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Kött
Söndag 2 augusti 2015

Va sa' ru... biff med wasabi?!

(förlåt mig för denna något tramsiga rubrik...) Men, det här är bra. Riktigt bra. Jag kan dock inte under några som helst omständigheter ta åt mig äran över att ha kommit på just denna magiska smakkombination med wasabi.
Kött
Måndag 11 augusti 2014

Precis innan sommaren tog fart...

...fick jag en inbjudan till en recepttävling. Och jag ska väl ärligt säga, att jag egentligen inte alls brukar tacka ja till sånt. Men det var någonting med själva utmaningen som fick mig att bli en smula nyfiken. Det skulle nämligen skapas ett recept som passade till något av vinerna från en chilensk vingård. Och vad kan jag då om chilenska viner? Precis... absolut... ingenting. 
Kött
Måndag 5 mars 2013

Ett ungefärligt recept från vidderna i norr.

Det förpliktar – det här med att gifta sig med en norrlänning. Här gällde det inte bara att lära sig älska paltbröd, stekt fläsk och vitsås, utan även att kunna hantera en ren (nåja, i detta fallet räckte det med att lära sig tillaga den – det där med lasso är inte aktuellt) och öka på messmörsintaget. Jag har väl den där vitsåsen kvar då, annars har jag acklimatiserat mig skapligt tycker jag. Förutom det här med dialekten då. Jupp.
Kött
Söndag 13 maj 2012

Med dofter av ingefära, kanel, fänkål, pomerans och kryddpeppar.

För något år sedan fanns en helt underbar programserie på SVT om Kinas mat. Det var någonting med både råvarorna, miljöerna, smakerna och inte minst den helt fantastiske programledaren Fredrik Önnevall, som gjorde att jag blev fullständigt fast. Och, till min stora lycka inser jag att det just nu spelas in ytterligare en säsong som ska sändas till höst. Heja SVT
Kött
Söndag 11 mars 2012

Flankstek, smashed potatoes och en grönsallad med dijonvinägrett.

Det här måste bannemej vara en av de allra goaste köttbitarna! I ärlighetens namn hade jag aldrig hört talas om flankstek förut, men kötthandlaren tyckte prompt jag skulle prova. Den vackra, randiga köttbiten (kållap eller slagsida kallas det också, och är en bit av bukväggens muskler på ko eller kalv, men, det kanske du inte ville veta!?) är också fantastiskt enkelt att tillaga.