Blogg listad p Bloggtoppen.se
fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Pasta
  • Skaldjurspasta med saffran

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva 

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Frutti di mare, spagetti, spaghetti, pasta, marinara, skaldjur, sea food, saffran, saffron, zafferano, räkor, shrimps, bläckfisk, octopus, squid, polpo, prezzemolo, tomat, pomodoro, tomato, persilja, parsley, liguria, camogli, recipe, recept, I huvudet på Elvaelva

Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.

Den kräver att du får tag på bra och fina skaldjur, men är å andra sidan väldigt enkel att göra. Om du nu inte får för dig att du vill rensa bläckfisken själv förstås... Det var inte kul... Alls. Som tur var finns det ju färdigskurna bläckfiskringar att köpa, både färska och frusna. Se bara upp så du inte köper de som är panerade och till för fritering – de blir liksom inte lika goda att ha i :-)

Det här behöver du (till två portioner)
spagetti
1/2 burk krossade tomater
1 litet glas vitt vin
1 liten gul lök
några klyftor vitlök
1 g  saffran
1 liten knippe storbladig persilja
blandad kompott av skaldjur (här har jag valt musslor, bläckfiskringar, havskräfta, räkor och krabbklor)
olivolja
smör
1 nypa chiliflakes
salt
zest från en citron


Så här gör du:
Skölj och borsta av musslor, plocka bort de som redan är öppna. Skala räkor (behåll ev. några med skal på, om du vill göra en lite rustikare måltid). Häll ner saffran i ett glas med en slurk vin, så det får stå och dra en stund. Hacka lök och vitlök fint, och hacka persiljan ganska grovt. Skölj citronen.

Lägg ner en klick smör och ringla lite olivolja i en stor stekpanna. Häll ner lök, vitlök och chiliflakes, stek någon minut så löken blir genomskinlig och mjuk (inte bränd!). Häll försiktigt ner tomatkross, saffran och vin. Krydda med salt och låt puttra en stund. 

Kör sedan igång med pastakokning! När det är ungefär 6-7 minuter kvar, lägger du ner musslorna i tomatröran. Lägg på locket och låt det koka lite försiktigt. Efter någon minut lägger du i bläckfiskringarna och så småningom de skaldjur som tar kortast tid för att bli klara (som tex. räkor, kräfta och krabbklor). Blanda runt försiktigt, sortera bort de musslor som inte har öppnat sig , lägg på locket igen och invänta att pastan blir klar.

Fiska upp pastan ur kastrullen och lägg ner direkt i pannan med skaldjur. Blanda runt och låt koka upp lite snabbt igen. Lägg sedan upp på tallrik, strö över hackad persilja och raspa över citronzest. Servera bums!

Att dricka till?
Ett vitt vin från Ligurien hade ju suttit som en smäck – men det finns inte så mycket att välja på Systembolaget. Så, det får bli ett glas Peroni istället. Inte så pjåkigt det heller.

 

musik spotify v2 Ulf Lundell: Snart kommer änglarna att landa (1995) 

 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Pasta
Lördag 6 juni 2015

Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.

Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta. 
Pasta
  Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Pasta
  Fredag 21 februari 2014

Pasta, lök, sardeller, vitt vin och persilja.

En av Venedigs mest klassiska maträtter heter 'bigoli con salsa'. Du hittar den i nästan varenda liten hål-i-väggen-restaurang och alla kockar har så klart sin egen variant. Den gemensamma nämnaren är dock själva bigolin som ser ut som en lite kraftigare variant av ihålig spagetti men som traditionsenligt görs på bovete (till alla glutenallergikers glädje!) istället för vanligt mjöl. Det är såklart inte det minsta lätt att hitta bigoli utanför Venedig, så ett tips är att använda bucatini istället – eller vanlig hederlig spagetti om nöden kräver.
Pasta
  Lördag 13 juni 2013

Zucchini, aubergine, paprika, tomat, vårlök, chili...

Ett gäng sommarsmaker med inspiration från allra längst söderut i Italien. Luncherna som dukades upp på det här stället lever liksom fortfarande kvar i mitt huvud. Det var egentligen väldigt enkel mat gjord på några få råvaror, men på något magiskt sätt lyckades de alltid med att både överraska och variera i vad som kändes som en oändlighet.
Pasta
Söndag 19 maj 2013

Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.

Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.
Pasta
Tisdag 11 september 2012

Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.

Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.
Pasta
Lördag 5 maj 2012

Pasta primavera.

För en herrans massa år sedan blev jag introducerad till det här med persillade i en förtjusande liten kryddbod i Malmö. Persillade är en fransk kryddblandning som består av torkad persilja, ett gäng olika löksorter och salt – och blir som perfekt till den här vårpastan.
Pasta
Lördag 3 mars 2012

En rejäl vinterpasta för hungriga magar.

En gång, för en herrans massa år sedan, var jag ute med en bergsguide på Grands Montets i Argentière. På en av glaciärerna fick vi stränga order om att köra i exakt samma skidspår som guiden. Det var bara det att guiden ju var fransos och hade den där klassisk Clouseau-brytningen på sin engelska. Således levererade han väl inte riktigt den mening han hade hoppats på att leverera.
Pasta
Tisdag 6 september 2011

K**llpastan från down under.

Den här pastan finns det en liten fnissig historia till. Det är egentligen ett klassiskt recept från södra Italien, och finns till exempel med både i den här matbibeln och i en av Jamie Olivers kokböcker. Men den lysande fotografen Jonas Petersons (Silverfisken-bloggaren, då det begav sig) berättelse är helt enkelt så förtjusande, att den måste puffas lite extra för.
Pasta
Lördag 2 juli 2011

Pesto med kokosmjölk och lime.

Italien möter Asien i en grön blandning med sting. Förutom att vända ner pestoblandningen i en tallrik med rykande het pasta är den även perfekt att blanda med nypotatis som en mufflig sallad till grillad fisk eller kött. Eller, varför inte gratinera några pilgrimsmusslor med ett litet pestotäcke?