Blogg listad p Bloggtoppen.se
fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_7629

IMG_7617


IMG_7608

Torsdag 28 juli 2011

En blekfis till pizza med massor av smak.

Lite deg, en ost och en knippe grönsaker. Den här pizzan åt jag för första gången i en liten by på kullarna några timmars bilfärd norr om Rom. Det var för övrigt samma kväll som Alan Rickman slog sig ner bordet bredvid, och mina kinder färgades (o)klädsamt fjortisrosa. Inte lyckades jag få ur mig något som helst vettigt att säga heller. Jag bara åt det här.

 

Ingredienser till pizzadeg* för 4 stora tunna pizzor eller 12 små knubbiga:
1/3 paket jäst
6 dl vatten
10-15 dl vetemjöl (beroende på vilken mjölsort du använder)
2 msk olivolja
2 tsk salt

Ingredienser till fyllning:
1 dl grädde
400 gr pecorino-ost (en italiensk lagrad hårdost, ser nästan ut som parmesan, men är nötigare i smaken)
1 stor rödlök
2 nävar pinjenötter
några nävar ruccola
olivolja
salt & peppar

Smula ner jästen i det fingervarma vattnet i en stor bunke. Blanda. Häll i olivolja och salt och rör om. Häll i nästan allt mjölet (spara resten för utbakning) och blanda runt med en träslev. Degen ska kännas "lite väl" lös när den är färdig. Ställ bunken på dragfri plats med en handduk över, och låt degen jäsa minst en timme – gärna mer.

Sätt ugnen på 225°. När degen har jäst klart, stjälp upp den på bakbordet, och knåda jämn och smidig med hjälp av det resterande mjölet. Skär upp i portionsbitar och kavla ut (får du deg över så lägg bitarna i vars en plastpåse i frysen till ett annat tillfälle – funkar strålande att bara tina dem sen). Lägg pizzabottnarna på bakpappersklädd plåt.

Pensla grädden på pizzabottnarna. Smula, hacka eller hyvla över rikligt med pecorino-ost, skär rödlöken i tunna ringar och lägg på tillsammans med pinjenötterna. Skjuts in i ugnen ca. 15-20 minuter. När pizzan är färdiggräddad, ta ut den ur ugnen, ringla över lite god olivolja, salta, peppra och häll till sist över massor med ruccola. Servera bums.

Ett glas amarone eller varför inte lite bubblor från en prosecco funkar som finfint till.

 

musik Prague Philharmonic Orchestra & Paul Bateman: Prince of thieves (1991)

 

*Om du känner att detta receptet på pizzadeg är lite för, låt oss säga *ehrmpf* simpelt och helt enkelt tar uppgiften alldeles på tok för lättvindig – då finns fantastisk läsning här från några som tar det här med pizzadeg på blodigaste allvar: 101 Cookbooks > Best Pizza Dough Ever Recipe
 
0
0
0
s2smodern
Pizza
Lördag 7 september 2013

En beige liten rackare – men låt dig inte luras av färgen.

Nu är det Albatryffel-säsong! För oss vanliga dödliga säger det kanske inte sååå mycket, men den vita tryffelsvampen från Piemonte i Italien är väl det som närmast kan kallas för myllans vita guld. Lika hutlöst dyr i pris som skamligt god, helt enkelt. Vill eller kan man inte investera i en färsk albaknöl, får man enkelt hålla till godo med en tryffelolja*.
Pizza
Fredag 30 september 2011

Fikon, gorgonzola, portabello, rosmarin och valnötter.

På årets sista septemberdag vurmar vi för en riktigt höstpizza. Nu när fikonen är som allra sötast är det dags att frossa i denna ljuvliga frukt. Den ser onekligen inte så mycket ut för världen med sitt purpurfärgade skal. Men, låt dig inte luras av utsidan, det är insidan som räknas. Även här.
Pizza
Torsdag 28 juli 2011

En blekfis till pizza med massor av smak.

Lite deg, en ost och en knippe grönsaker. Den här pizzan åt jag för första gången i en liten by på kullarna några timmars bilfärd norr om Rom. Det var för övrigt samma kväll som Alan Rickman slog sig ner bordet bredvid, och mina kinder färgades (o)klädsamt fjortisrosa. Inte lyckades jag få ur mig något som helst vettigt att säga heller. Jag bara åt det här.