fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva

Islagkage, glasstårta, marsipan, Anthon Berg, Premier Is, ice cream cake, marzipan, mandel, almond, glass, recept, recipe, choklad, tårta, jultårta, julefterrätt, julglass, efterrätt, jul, christmas, julsmaker, dessert, ice cream, christmassy, flavours, I huvudet på Elvaelva 

Lördag 14 december 2013

En almindelig dansk islagkäääääge.

Förra helgen hälsade vi på de goaste vänner strax söder om Helsingør. På lördagkvällen ursäktade sig värdparet med att säga att till efterrätt skulle det bara bli en "almindelig islagkage" och jag famlade lite nervöst med blicken. Inte ville jag blotta min okunskap om varken det danska språket eller deras efterrätter, med jag förstod faktiskt inte en endaste bokstav av det som sades, så jag nickade bara lite rart och sa att det ju blir jäääääättebra! Islagkage. Islagkage. Islagkage. Vad i hela fridens liljor var det?

Nu vet jag desto bättre. Det som dukades fram var den mest fantastiska glasstårta med marsipanglass, mörk choklad och hackad mandel. Jag skulle aldrig i min vildaste fantasti kunna tro att det kunde vara så gott med marsipan i glass, men det var fullständigt magiskt. Så, när jag kom hem igen var det dags att börja experimentera lite. Det här är således min variant av islagkage med marsipan, dock inte lika elegant som den danska varianten. Men att den är god, det lovar jag.

Och, om du undrar: Det är alltså två marsipangrisar som är på toppen på tårtan, även om det mest ser ut som två oformliga beige klumpar. Nåja.


recept: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du:
6 äggulor
1 dl strösocker
2+3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
någon nypa vaniljpulver
75-100 gr mandelmassa
ca. 150 gr mörk choklad 
(ev. lite bittermandelessens)

Tillbehör:
Elvisp
Stavmixer
Glassmaskin (om du har)
En fin tårtform
Pynt till tårtan (florsocker, marsipangrisar, bär...)


Så här gör du:
Lägg äggulorna tillsammans med socker och vanilj i en bunke och vispa tills det blir härligt fluff. Koka upp 2 dl grädde tillsammans med 2 dl mjölk i en kastrull. Blanda ner äggfluff och mandelmassa i kastrullet med gräddmjölk och låt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om lite då och då så att mandelmassan smälter ordentligt. 

Vispa 3 dl grädde i en bunke. När äggfluffet har kokat klart, lyfter du bort det från spisen och kör några varv med en stavmixer så att det blir till en slät kräm.  Häll försiktigt ner det ljumna äggfluffet i bunken med grädde och blanda runt. Smaka av. Vill du ha en lite mer distinkt smak kan du ta i några droppar av bittermandelessens, men var försiktigt – det är mycket smak i liten flaska. 

Ställ in bunken i kylen och låt smeten stå och fluffa till sig över natten. Hacka chokladen och häll ner i den kalla smeten. Kör allt i glassmaskin tills det blir lagom konsistens (tar ca. 20-30 minuter beroende på maskin). Har du ingen glassmaskin häller du istället upp smeten direkt i tårtformen (skillnaden blir istället en liten hårdare konsistens på glassen). Ställ in i frysen tills glassen har stelnat (tar några timmar).

Smält chokladen, vill du ha konsistensen lite rinnigare så häll i lite neutral olja eller en klick smör. Ta ut och stjälp upp tårtan på ett fat (är det svårt att få loss den från kanterna, så doppa formen lite snabbt i ett varmt vattenbad). Ringla över den smälta chokladen och ställ sedan in tårtan i frysen igen.

Ta ut tårtan en stund innan servering. Garnera med snö, grisar och allehanda juleting. Ät och njut.

 

musik spotify v2 Mads Langer: I en stjerneregn af sne (2013) 

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Sött
  Tisdag 21 mars 2017

Chokladfabriken i Blackan.

För en sisådär tio år sedan hamnade vi av en slump på ett litet café på Polhemsgatan i Stockholm och beställde in några praliner. Jag kommer ihåg att jag var helt faschinerad att hur blanka och eleganta de var, och när jag sen tog första tuggan blev jag helt paff. Vad i hela friden var detta för någonting?
Sött
Måndag 5 december 2016

En rejäl flopp – och nu behöver jag din hjälp!

Italiensk maräng, denna j-e-v-v-r-a- italienska maräng... Det hela började dock med en magisk citronmarängpaj som vi blev serverade till frukost på den här platsen. Det var någonting i smaken som var helt annorlunda, och som gjorde den så mycket godare än andra liknande pajer jag hade ätit. Men, jag kunde inte riktigt få grepp om vad det var. Den var liksom både lenare och fylligare i smaken, men ändå med en väldigt tydlig "citron-ig" studs.
Sött
Söndag 21 augusti 2016

80-talet knackar på, och säger ett nostalgiskt hej.

Någon gång där i slutet på 80-talet skulle jag försöka imponera på en människa jag var lite sådär småkär i. Jag packade en hel korg med ingredienser, knackade på och erbjöd mig att svänga ihop en middag i vederbörandes ytte-pytte-lilla kök.
Sött
Onsdag 6 juli 2016

Syllabub / sullibib / sullabub / sollybubbe...

Kärt barn har onekligen mången namn. Skrönor säger att den här lilla syrliga godingen stammar ända från Tudor-tidens England, men det må vara osagt.
Sött
Tisdag 26 april 2016

Inte det allra minsta märkvärdigt.

Ja men exakt... hur många recept på lemon curd finns det inte redan?! Det är såklart alldeles sant.
Sött
Tisdag 14 juli 2014

Røøødgrød med fløøøøøde.

Alltså, jag bara älskar namnet på den här danska bärkrämen! För mig är det banne mig helt omöjligt att uttala det på rätt sätt, även om jag logiskt sett borde kunna ha någon form av dialektalt försprång med min grötiga variant av skånska. Så, mina kära danska vänner; förlåt, förlåt, förlåt för detta tillkortakommande.
Sött
   Onsdag 3 december 2014

Brutta e buona*.

Ja, de är då rakt inte snygga, så jag förvillar lite med vackert pressglas istället. För någon helg sedan var vi hemma och åt middag hos den här fina familjen, och till efterrätten serverades de ljuvligaste lövtunna kokos- och mandelkakor med apelsinsmak. Och efter första tuggan var jag liksom fast. Varför i hela fridens liljor hade jag inte tänkt på den kombinationen förut?
Sött
Måndag 22 september 2014

Kär sötsak lyssnar till mången namn.

Gräddbulle. Kokosboll. MumsMums. Flødeboll. Skumboll. Kokosmunk. Schwedenbombe. Ni vet, såna där goda marknadsbollar med lite seg, fluffig maräng i mitten, täckta med ett rejält lager choklad och kanske lite kokosflingor på toppen. Här hemma består botten oftast av en sån där tråkig kexplatta, men danskarna har tagit det ett steg längre och gör en variant med seg mandelbotten istället. 
Sött
Torsdag 19 juni 2014

Pärontarte med frangipane, ingefära och vanilj.

Frangipane? Frangipane är en vit-gul liten blomma med den allra underbaraste doft, och som växer lite mer söderut. Fast, när man gör en blandning av mandel, socker och ägg för att ha i bakverk, då kan det också heta frangipane (och på svenska... mandelmasse-smet?).
Sött
Torsdag 21 maj 2015

Meh, hur svårt kan det vara?!

Inte det allra minsta, visade det sig. Jag har väldigt länge faschinerats av chokladfondant. Tänkt att det måste vara sjukt svårt att få till en sån där helt perfekt bakelse med ett krämigt, rinnigt inre och ett hårt lite segt yttre. Så, jag bestämde mig till slut för att våga prova och kan således stolt presentera ett sjuhelsikes bra recept på chokladfondant! Lika enkelt som att svänga ihop smeten till en hederlig gammal kladdkaka – men med en enda viktig utmaning; tid & tajming.
Sött
  Onsdag 2 april 2014

*atscho*prosit*snörvel*fnys*host*

Det har varit lite av en sjukstuga här hemma ett tag. Den lilla människan lyckades till sist inte stå emot den årliga vårvintersnuvan, utan fick snällt sitta hemma med sin mor och far och sörpla håningsvatten och äta glass. Jag kom då att tänka på de gamla Emser-tabletterna som jag som liten fick smälta i en kopp varm mjölk att bota hostan med. Och tankarna for iväg på att göra ett godis som även skulle kunna funka som förkylningslindrare.
Sött
  Fredag 14 februari 2014

En rutig tårta i passionens tecken.

Idag gick startskottet för  "La Natura Fantastico", årets Carnevale di Venezia. Från och med nu och några veckor framöver fylls Venedigs smala gränder och vindlande kanaler med skepnader av Pantalone, Burrattino, Pierrot, Zann, Gatto och Moretta i tunga kostymer och överdådiga klänningar. En och annan Casanova gäckar skuggorna i de mörkaste av gränder och vid de bågformade broarna leker gycklare med eld.
Sött
  Lördag 14 december 2013

En almindelig dansk islagkäääääge.

Förra helgen hälsade vi på de goaste vänner strax söder om Helsingør. På lördagkvällen ursäktade sig värdparet med att säga att till efterrätt skulle det bara bli en "almindelig islagkage" och jag famlade lite nervöst med blicken. Inte ville jag blotta min okunskap om varken det danska språket eller deras efterrätter, med jag förstod faktiskt inte en endaste bokstav av det som sades, så jag nickade bara lite rart och sa att det ju blir jäääääättebra! Islagkage. Islagkage. Islagkage. Vad i hela fridens liljor var det?
Sött
  Torsdag 3 oktober 2013

Miffy och chokladsmörkrämen.

Rubriken låter ju nästan som titeln på en barnbok vetja. Men så är det ikke. Det här är recept på den allra enklaste och godaste chokladsmörkrämen, som faktiskt också är vad den heter. Förutom att använda den som fyllning mellan två frasiga goa småkakor, kan den ju användas till både tårta, bakverk och allehanda efterrätter.
Sött
  Måndag 2 september 2013

Fluffig pavlova, len kolasås med brynt smör och ett gäng söta bananer.

Jag hade aldrig hört talas om engelsk banoffee pie – iallafall inte fram till i vintras då jag blev serverad det en varm kväll på den här magiska platsen vid Indiska Oceanen. Denna engelska efterrätt från 70-talet som består av smördegsbotten, dulche de leche-kräm, bananer och vispad grädde. Så enkelt, och så himmelskt gott!
Sött
   Söndag 14 juli 2013

Syrlig men samtidigt söt – och en smula vuxenvarning på det.

Det var dags att damma av glassmaskinen här hemma igen. I huvudet poppade det envist upp en idé om att göra en glass med smak av citron och vodka och som lyckades vara krämig och len i konsistensen och samtidigt både syrlig och söt i smaken.
Sött
Fredag 4 maj 2013

Lite Mallorca, lite Abruzzo och lite Södra Ängby.

På Mallorca gör man fantastiskt saftiga sockerkakor som inte innehåller minsta lilla spår av gluten. Hemligheten är mandelmjöl – massor av mandelmjöl. Och helt plötsligt kom jag att tänka på den där grillade sockerkakan jag åt för länge sedan någonstans i Italien, och tänkte att det där skulle jag väl kunna göra en blandning av?
Sött
Söndag 30 juni 2013

Isiga kristaller av starkt kaffe, och lite fluffig grädde till det.

För några år sedan tillbringade vi en sommar på den här ljuvliga platsen på Siciliens västkust. Då fick jag som vana att alltid beställa (minst) en sån här om dagen i den lilla baren vid stranden. Där serverades de i små vita plastmuggar med plastsked och det var knappt så jag hann ta mig bort till solstolen igen innan de hade smält bort i värmen. Men goda var de. Dock ägnade jag hela tiden åt att försöka lista ut hur den lilla godingen egentligen skulle uttalas, så nu vet jag. Det uttalas gra-NI-ta (iallafall just där, på det stället).
Sött
Sveriges Nationaldag 2013

Välkommen hit. Vem du än är, var du än är.

Vi står allt lite handfallna till den här helgdagen vi plötsligt har fått till oss. För, vad gör vi egentligen av vårt Nationaldagsfirande? Här hemma är det nu tredje året i rad som vi svänger ihop en tårta med jordgubbar och vanilj på just den här dagen, så då borde man väl kunna säga att vi har skapat oss en tradition, visst?
Sött
Fredag 24 maj 2013

Rhubarb, darling!

För första gången har vi lyckats få rabarber att växa i trädgården, och det måste ju firas. Den här kompotten passar perfekt att äta precis som den är, eller med en klick grädde, eller kanske med kokosmjölksgrädde, eller varför inte det allra bästa vanilj-fluffet. Eller så gör du en Pavlova, eller använder kompotten som fyllning i en god kaka. Seså, ut på rabarberjakt – bums!
Sött
Tisdag 23 april 2013

Choklad, mintkräm och choklad.

Jag kan onekligen se en början till ett mönster här. Det är alltså på E4:an norrut, ungefär i höjd med Markaryd, som det händer. Då börjar fantasin skena en smula. Förra gången resulterade det i de här godingarna, och den här gången dök tankarna upp på att göra en egen version av 60-talsklassikern After Eight. Det kluriga var att komma på hur jag skulle få in fyllningen mellan chokladen, men si, det gick ju hur bra som helst.
Sött
Torsdag 21 mars 2013

Choklad, choklad och ändå mer choklad!

För någon vecka sen hade jag ett gäng fantastiska mat- och vinbloggare hemma på middag kring det runda bordet. Flera av dem hade jag aldrig träffat förut, bara läst deras bloggar och tänkt att det skulle vara himla kul att träffas någon gång. Så, jag tog lite gisslan på Fredrik med bloggen Who Cut the Cheeze och så bjöd vi in hela gänget. Fredrik ansvarade för vad vi fick i glasen, och  jag tog hand om maten. Sen babblade vi. Och babblade. Och skrattade. Och babblade. Och, den här chokladsemifreddon var vad vi åt till efterrätt.
Sött
Tisdag 19 februari 2013

Berättelsen om hur en Jaguar blev en Punto.

Första gången jag smakade shortbreads var för en herrans massa år sedan under en bilfärd i ett dimmigt Skottland. Jag var då så där rödblossigt nyförälskad, och kände att det var av yttersta vikt att jag framstod i så god dager det någonsin gick. Jag hade således lyckats klura ut en väldigt bra plan för just det. Från mycket tillförlitliga källor hade jag nämligen fått veta att mitt resesällskaps största dröm var att någon gång få ratta en gammal Jaguar längs slingriga vägar över de skottska hedarna. Så, det där skulle jag väl kunna fixa.
Sött
Onsdag 16 januari 2013

Nytt år, nya vanor. Igen.

Min käre man tillhör den där riktigt hälsosamma och flåshurtiga typen. Du vet, en sån där människa som på kvällskvisten tar sig en bit av den mörka finchokladen och sedan tycker att det är som aaaaalldeles perfekt till att stilla sötsuget med. En bit alltså. En ynka bit?! Men, (som tur var) har även denna sol fläckar, och här stavas de N-u-t-e-l-l-a.
Sött
Torsdag 20 december 2012

Marknadsgodis från en barndom.

Dessa godingar kastar mig en sisådär trettiofem år tillbaka i tiden. Till vingliga cykelfärder över grusiga skogsvägar, hem till mormor och morfar efter några timmars besök på den årliga marknaden nere vid sjön. Cykelns pakethållare var fylld av ohemula mängder färska gräddbullar och allehanda gotter i bruna papperspåsar. Favoriterna var de här fudgepralinerna med mörk choklad – lite torrare och elegantare i konsistensen än den vanliga gräddkolan. Och ack så goda.
Sött
Luciadagen 2012

Strö lite socker på mig.

När jag var liten, åkte vi nästan alltid ner till Österrike för att åka skidor så fort vintern kom. Där någonstans, iklädd klassisk Stig Helmer-mundering, vid någon liten restaurang uppe på en alptopp, föddes så kärleken till de här tjocka bitarna med fluffig pannkaka inbäddad i ett hav av florsocker. 
Sött
Tisdag 27 november 2012

Nostalgigodis i en hemmagjord version.

Det hela hade sin början i en av bilfärderna från Skåne hem till Stockholm. I vanlig ordning krävdes ett stopp på Godisflyget utanför Skånes Fagerhult. I vanlig ordning köptes således en påse godis. I vanlig ordning började innehållet av den där påsen att ätas direkt när hjulen började rulla på bilen. Och, i vanlig ordning smög sig äckelkänslan fram redan innan vi kommit förbi Markaryd.
Sött
Onsdag 14 november 2012

Det må se ut som en alldeles vanlig crème brûlée, men icke.

Det här är en glass, som är som en crème brûlee, fast ändå en glass. Av nån märklig anledning är jag inte så himla förtjust i efterrätter längre. Annat var det förr vill jag lova. Då var jag även helt övertygad om att jag skulle öppna efterrättsrestaurang när jag fyllde fyrtio. Nåja, det var då det. Nuförtiden är jag ännu barnsligt förtjust i just crème brûlée. Den där kalla och krämigt lena fyllningen och det varma täcket av bränt socker som liksom knäcker till på det där alldeles speciella sättet när man sätter skeden i det. 
Sött
Onsdag 19 september 2012

En gammal sötsaksklassiker i lite annorlunda kostym.

Det här är en otroligt avancerad och tidskrävande tårta. Eller, nä. Det här är den enklaste kakan av dem alla, och ingen ugn behöver du heller. Det roliga är att de flesta tokgillar den – liten som stor. Alla små fattar direkt vad det handlar om, och vi vuxna sitter och smackar, letar smakminnen och kommer så efter ett tag fram till att.. jamen... det här är ju som CHOKLADBOLLAR!? 
Sött
Fredag 31 augusti 2012

Ett runt, stort och pudrigt vaniljhjärta.

...som egentligen visade sig vara farmors tårta på italienska. Första gången jag åt torta della nonna, var hemma hos den här familjen i Helsingborg. Den serverades då med flagad mandel, apelsinzest och ett tunt täcke florsocker – och smakade himmelskt. Det var liksom något med smakerna. Både smördeg och vaniljfyllning gjorde att kakan kändes bekant – men ändå inte. Till sist förstod jag. Det här var ju ett enda jättestort vaniljhjärta! Ni vet, de där hjärtformade konditoribakverken med florsocker på, som när de är som allra bäst, är just himmelska, och när de då inte är så där himmelska, mest smakar ingenting och dammar i munnen. De kakorna.
Sött
Torsdag 16 augusti 2012

Sommarens sista bär blir till kallt rosa skimmer.

Det är sensommar nu. Luften är klarare, gryningsdaggen lite tätare och skolväskorna trängs förväntansfullt i hallen. Går en vända i trädgården och plockar antagligen årets sista vita, svarta och röda vinbär, smultron, vildhallon och blåbär. Mullbär finns det fortfarande gott om, även om de hysteriskt glupska fjäderfäna gör allt för att de ska ta slut.
Sött
Söndag 17 juni 2012

Sött, syrligt och så lite oväntat salt.

Originalet till denna efterrätt åt jag för första gången en ljum septembernatt på det här stället långt söderut i Italien. Då kunde jag för mitt liv inte lista ut vad det var som gav den där lite annorlunda, och samtidigt helt fantastiska upplevelsen. Men, nu vet jag.
Sött
Torsdag 24 maj 2012

Kokos, lime och egentligen inte så himla mycket mer.

Det här smakar som en blandning av en traditionell kokostopp och en italiensk mandelkaka, där nötterna har fått ge vika för lime. Kokosmjölet gör (förutom att innehålla en massa fibrer) att du slipper den där lite "äggiga" konsistensen som kokostoppar ibland kan få, och limefrukten gör det lite oväntat syrligt. Inte alls pjåkigt om jag får säga det själv.
Sött
Torsdag 19 april 2012

Marängfluff till en prima ballerina från Imperial Russian Balet.

På 20-talet turnerade den ryska balettdansösen Anna Pavlova runt i Australien. Till hennes ära skapades då denna ljuvliga efterrätt där marängen skulle symbolisera tyllkjolen hon använde i The dying swan. Det som skiljer en Pavlova från en vanlig maräng är vinäger och maizenamjöl. Dessa två ingredienser gör att marängen får ett hårdare täcke och en förtjusande krämig och seg insida.
Sött
Tisdag 20 mars 2012

Det här med cheesecake har liksom aldrig riktigt varit min grej.

Antingen har kakan varit för söt, för stabbig, för strävt syrligt – eller så har det helt enkelt bara varit sjåpighet från min sida. För en vecka sedan fick jag så en påse med de ljuvligaste hembakade italienska mandelskorporna av en kär vän och fantasin skenade iväg en smula. Bort med räliga digestivekex och in med cantucci. Få till en fyllning som känns len och mjuk, mäktig utan att bli för kompakt, och som pricken över i:et ett gäng syrliga körsbär. Så fick det allt bli. Och, det blev inte alls så pjåkigt, om jag får säga det själv. 
Sött
  Söndag 29 januari 2012

Blodet droppar, blodet droppar...

Januari är onekligen blodapelsinens månad för oss här i norr. Vad passar väl då inte bättre än att göra en riktigt frasig efterrättstarte med både syrlighet och sötma. Glöm bara inte att räkna med de här timmarna som tarten behöver i frysen innan den kan gräddas.
Sött
Måndag 12 december 2011

Inte en nöt i sikte, men dock en puff av vitpeppar.

När jag var liten åkte vi ofta över till Helsingør under juletid. Från gulligt pyntade små butiker var det alltid tre saker som tvunget skulle med hem; en rejäl bit av den illastinkande osten Sorte Sara, några märkliga kinesiska stenar som vecklades ut till de mest magiska blommor när de lades i vatten och en påse pepparnötter från favoritbageriet.
Sött
Torsdag 1 december 2011

De ser precis ut som vanligt, men smakar inte alls som du tror.

När julehelg närmar sig med ljusets hastighet, då är det dags att modifiera pyssellistan. Strunta i årets storbak av klenor, musslor och danska pepparnötter och gör istället en kryddig version av vår klassiska chokladboll. God Jul!
Sött
Lördag 19 november 2011

Ljuvliga danska kransekager på utflykt söderut till Italien.

Sega, söta och pudrigt oemotståndliga*. Jag har alltid haft en förkärlek till de här danska kransekagerna med ringlad vit kristyr. När jag sedan åkte till Florens och snubblade över de här små godingarna, då kändes lyckan (nästan) total.
Sött
Måndag 7 november 2011

Ett måste på en födelsedagsmorgon.

November månad innebär ett galet chokladkakeätande för den här familjen. Tre av fem firar födelsedag och enligt egen småländsk tradition ska alla uppvaktas på morgonen med den här kakan. Råkar någon i familjen ha den enorma fräckheten att inte vara hemma på sin dag, så kan han kallt räkna med att det ligger en bit bit kaka nertryckt i resväskan ändå – för såna är reglerna.
Sött
  Onsdag 12 oktober 2011

Krämigt len och söt, men ändå lite vuxet sträv.

Jag är egentligen inte speciellt förtjust i pajer. De är som de är liksom. Antingen lite för torra, eller lite för sumpiga, eller för smaklösa, eller för knastrigt sockriga. Men, jag gillar fikon, honung, mandel och mascarpone. Och då fick det bli så här.
Sött
Fredag 16 september 2011

Sophisticated sweet.

Frusna blå vindruvor, choklad och grappa. Om du någon gång drömmer om att lite så där obesvärat svänga ihop en spontan men ändå elegant avslutning på en middag – då är det det här du ska göra. Efterrätten kräver försvinnande lite förberedelse, och ger ett garanterat samtalsämne kring bordet. Är du inte vän med grappa* sedan tidigare, blir detta också ett finfint tillfälle att bli kompis med denna italienska vinsprit.
Sött
Måndag 29 augusti 2011

Lingonpaj med karamelligt täcke, varm kolasås och en klick grädde.

Kanske inte den lättaste, luftigaste och kalorisnålaste efterrätten, men alldeles underbar som avslutning på kvällar som nu har blivit både mörkare, och lite kyligare. Comfort Food, helt enkelt.
Sött
Onsdag 17 augusti 2011

Flytta fokus från den något övergrillade persikan, till det vita fluffet i botten på tallriken.

Det här är en riktigt ljuvlig variant på vaniljkräm. En blandning av klassisk italiensk zabaionekräm och vispad grädde. Passar som perfekt till grillad frukt, söta pajer, äppelkakor eller helt enkelt bara rakt upp och ner tillsammans med några goda mandelkakor och en liten kopp ruggigt starkt kaffe.
Sött
Måndag 1 augusti 2011

Osannolik kombination att testa smaksinnena med.

Middagen var nästan över och i taket snurrade ihärdigt fläktar stora som tefat. Rangliga plaststolar hade skapat kasslerliknande mönster på baksidan av låren och smäktande ballader dånade ut från den lilla rassliga högtalaren borta i hörnet. Syrsorna gnisslade bedövande i bakgrunden. Det var varmt, kvavt och klibbigt och vi var långt ute på vischan i en liten by i Italien. Restaurangens ägare kom ut med vars en liten assiett, och ett snett leende på läpparna. – Prova det här! Ni kan aldrig gissa vad det är.
Sött
Lördag 28 maj 2011

Kardemummakaka – men var är äggen?!

Det här är en ljuvligt saftig kaka som istället för ägg innehåller både fil och bikarbonat. Antingen äter du den rakt upp och ner som den är, eller så gör du lite av jordgubbssalladen och serverar till. Kanske även en klick vispad crème fraiche med lite vaniljsocker skulle kunna slinka ner?
Sött
Fredag 22 april 2011

Muffligaste chokladkakan.

Det här är kladdkakan "extra allt, och lite till". Nä, det är inte just nu du ska jaga kalorier, fundera över olika dieter, filosofera över senaste metoden för detoxkurer eller ens tänka tanken att räkna ut hur mycket choklad det är i varje portionsbit. Nej, det här är kakan som ska ätas – och njutas. Basta!
Sött
Tisdag 15 mars 2011

Saltlakritschokladkola.

Det här receptet hittade jag från början i en liten sötsaksbok av Johanna Westman. Det är helt fantastiskt (om du gillar saltlakrits och choklad vill säga).