fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_8934

IMG_8900

Tisdag 23 augusti 2011

Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.

Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.

 

RECEPT: margit torebo

Det här behöver du:
bondbönor och potatis (ungefär 1 del bönor och 2 delar potatis)
1 skvätt mjölk (till gröten)
1 rejäl klick smör
några skivor sidfläsk
salt och peppar
mjölk (till servering) 

Rårörda lingon:
3 dl färska lingon
1 dl socker
lite vatten 

Rensa lingonen och blanda med socker och en aningens vatten. Rör om tills sockret löser sig. Häll upp i en burk och ställ in i kylen så länge.

Spritsa (skala) bondbönorna. Lägg dem i en kastrull med vatten, och låt koka en tio minuter eller så – tills de blir riktigt mjuka. Skala och koka även potatisen. När bönorna är färdiga häller du av vattnet och tar bort skalet (har du inte tillräckligt härdade nypor kan du skölja av bönorna en stund i kallt vatten först).

När potatisen är färdig häller du av vattnet och mosar ner dina små rara bönor tillsammans med smör och mjölk och kryddor (mormors bönegröt var slät och nästan lite seg i konsistensen, min variant är lite grövre, mer tuggmotstånd). Stek fläsket knaprigt.

Lägg upp en stor portion bönegröt i djup tallrik, häll över kall mjölk och en klick rårörda lingon. Servera med sked – och ät det stekta fläsket med fingrarna.


musikDelta Rhythm Boys: Flickorna i Småland (1949) 
0
0
0
s2smodern
Grönt
Onsdag 1 maj 2013

Med längtan till både sol och värme.

Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.
Grönt
  Lördag 20 april 2013

Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!

Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.
Grönt
Fredag 24 augusti 2012

Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.

Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.
Grönt
Lördag 5 november 2011

En liten brunskimrande sten full av värme och kärlek.

När jag var liten hade vi som tradition att äta rostade kastanjer på min födelsedag– till fasa för mina stackars kompisar som kom på kalas. Och, när jag en gång var lite så där himlastormande nyförälskad och ville ge intryck av att både vara kosmopolisk och kanske lite finkulturellt svår, då bjöd jag på ett stort fat rostade kastanjer tillsammans med den dyraste flaskan champagne jag kunde uppbringa. Här skulle det allt göras intryck!
Grönt
Tisdag 23 augusti 2011

Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.

Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.
Grönt
Lördag 21 maj 2011

En liten fräsching till grillen.

Ibland behövs det inte så mycket för att det ändå ska kittla smaklökarna lite. Några gröngula saker, sen är det klart – och både köttet, fisken och halloumin blir lycklig.
Grönt
Tisdag 3 maj 2011

Agretti (salsola soda) från Lazio – årets lilla gröna?

Jag tror det kommer bli så i sommar. Den här gröna saken kommer att invadera torghandlarnas lådor. Om inte i år, så iallafall nästa år, eller nästnästa. För, jag vet att den kommer hit. Förr eller senare.