fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund

gazpacho, yellow, gul, summer food, cold soup, sommarmat, kall, soppa, fresh food, raw food, gul soppa, tabasco, recept, recipe, I huvudet på Elvaelva, Sofija Torebo Strindlund  

Tisdag 24 juni 2014

Sommarsoppa från det lilla röda huset.

En av mina allra raraste vänner bor i Trosa. Hon är en sån där människa som alltid, alltid får dig att känna dig värdefull. En människa som lyssnar, puffar och finns där när det blåser som allra mest. Stark som sjutton, och elegant som få. Sen är hon en fena på att laga mat också, och bakverk – och inte att förglömma de där kardemummabullarna som min man har utnämnt till världens i särklass allra godaste. Så jag blev inte det minsta förvånad när hon berättade att hon skulle starta cateringfirma och erbjuda mer än vänner och familj allt det där goda.

Så en dag i maj var jag där i det röda huset och plåtade lite bilder till hennes hemsida och grafiska profil. Och då fick jag smaka den här ljuvliga soppan, och frågade Christin som allra ödmjukast om jag kunde få snylta receptet. Och det fick jag, så här kommer det!


recept: alvesunds

Det här behöver du (blir ungefär 1 liter soppa):
1 gul melon (honungsmelon ger finast färg!)
1 gul paprika
någon näve gula småtomater
2 lime
1/2 rödlök
1/2 gurka
ett par vitlöksklyftor
tabasco
flingsalt

Tillbehör:
Stavmixer

Piff:
fläderblom
myntablad

Så här gör du:
Gröp ur melonen och lägg ner fruktköttet i en bunke. Hacka paprika, tomater, lök och gurka fint och häll i bunken. Pressa över vitlöksklyftorna och saften från limefrukterna. Använd en stavmixer tills det blir en lagom konsistens på soppan. Smaka av med salt och tabasco. Häll upp på glasflaska och förvara i kylen.

Servera soppan kall, och gärna tillsammans med några knapriga bitar ugnstorkad parmaskinka. Sörpla till det en iskall ljus öl – så låtsas vi att sommarvärmen är här!

 

musik spotify v2 Björk: New World (2000) 

 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Soppa
Måndag 18 maj 2015

Hotta hen i nellårna!*

Mormor var tokig i nässlor. Jag kommer ihåg att golvet på vinden till hennes och morfars hus var täckt av uppvikta dagstidningar med nässlor liggandes för torkning. Jag kommer ihåg nässelsoppan med ägghalvor, jag kommer också ihåg de torkade och smulade nässlorna som mormor envisades med att strössla på min fil till frukost, tillsammans med b-jäst och ett gäng halvsuspekta frön och nötter.
Soppa
  Tisdag 24 juni 2014

Sommarsoppa från det lilla röda huset.

En av mina allra raraste vänner bor i Trosa. Hon är en sån där människa som alltid, alltid får dig att känna dig värdefull. En människa som lyssnar, puffar och finns där när det blåser som allra mest. Stark som sjutton, och elegant som få. Sen är hon en fena på att laga mat också, och bakverk – och inte att förglömma de där kardemummabullarna som min man har utnämnt till världens i särklass allra godaste. Så jag blev inte det minsta förvånad när hon berättade att hon skulle starta cateringfirma och erbjuda mer än vänner och familj allt det där goda.