Torsdag 26 september 2013
Ett fjäderfä i syrlig rödorange höstskrud.
Häromdagen insåg jag att det inte finns ett enda recept med kyckling här. Det går ju inte för sig. Alls. Så jag började fundera på vad jag skulle kunna svänga ihop för kul, och så sneglade jag på den där stora bruna påsen med plommon som vi hade fått i veckan, och på rosmarinplantan ute på altanen som snart vill flytta in. Och det ena ledde till det andra, och så blev det som det blev. En riktigt höstig måltid, helt enkelt.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
1 hel färsk kyckling
ett gäng potatisar
ett gäng plommon (gärna olika sorter)
1-2 hela vitlökar
1-2 rödlökar
några revor rosmarin
en citron
balsamicokräm
smör
olivolja
salt & peppar
flingsalt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 220°. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka dem i 10-15 minuter (beroende på storlek). Häll ut vattnet och låt potatisen svalna. Under tiden styckar du kycklingen (är du lite osäker på hur man gör, så finns det en bra beskrivning här), se bara till att behålla skinnet kvar på alla delarna.
Häll olivolja i botten på en ugnsfast form, lägg ner kycklingbitarna och vänd runt dem i oljan. Repa över rosmarin – peta gärna in några blad under skinnet på kycklingen så får köttet smak av kryddan. Lägg en tunn skiva smör på varje kycklingdel. Dela rödlöken i stora bitar och lägg den tillsammans med vitlöksklyftorna (behåll gärna skalet på, så bakas vitlöken och blir riktigt söt i smaken). Salta och peppra.
Sätt in formen i ugnen och grilla i 30 minuter. Under tiden delar du plommonen och kärnar ur dem. Lägg delarna i en skål, ringla över rikligt med balsamicokräm, lite olivolja och några nypor flingsalt. Blanda om och låt vila. Dela den nu avsvalnade potatisen i klyftor och lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och lite flingsalt.
När kycklingen har varit sin halvtimme i ugnen tar du ut den. Sätt istället in potatisklyftorna i ugnen. Lägg ner de balsamicomarinerade plommonen i formen med kyckling, skopa över skyn som har bildats i formen och pensla sedan över resterna av marinaden från skålen. Sätt tillbaka in i ugnen och låt nu grillas ytterligare 20 minuter tillsammans med potatisen – sen är det klart!
Riv över lite citronzest på potatisklyftorna precis innan servering, vill du ha mer citronsmak kan du även ta lite av saften och pressa över. Servera med en enkel och god grönsallad till.
Att dricka till:
Plommonens syrlighet ställde till det för mig så jag fick ta hjälp av Fredrik som kan betydligt mer om det här med vin och mat. Tipset blev att välja en Barbera d'Alba från Piemonte i Italien, så då gör jag helt enkelt det: Campolive från Paitin.
The Sugar Plum Fairy Pr.: Good at life (2010)