fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
Det finns inga artiklar i denna kategori. Om det finns underkategorier på den här sidan kan de innehålla artiklar.
Danmark
  Tisdag 17 september 2013

Från början Kongelige Fredriks hospital, nu ett museum för konst.

En bit upp på Bredgade i København, förbi Dronningens vinterhem och precis innan kastellets vallgravar, ligger Danmarks Designmuseum. Här trängs dansk design från kända namn som Klint, Juhl, Henningsen och Jacobsen med samlingar av både europeisk och östasiatiskt konsthantverk från 1700-talet och framåt, som på ett eller annat sätt har påverkat den danska formgivningen genom tiderna. Det är så mycket inspiration att man nästan blir nipprig. Allt från en liten, liten detalj i ett vackert gammalt porslin från Kina, eller en intarsia i ett skåp från 30-talet, eller en konstruktionslösning för ett gångjärn, eller ett grafiskt mönster, eller... 
Danmark
  Onsdag 12 juni 2013

Tjugotusen blöta djur och en sisådär sju miljoner liter vatten.

Det stora blå på andra sidan sundet. I våras öppnades så äntligen Den blå Planet ute vid Kastrup. Köpenhamns gamla akvarium hade efter nästan 80 år gjort sitt borta vid Charlottenlund och ett nytt fantastiskt bygge precis vid Öresunds vattenlinje har nu fått växa upp.
Danmark
Tisdag 14 maj 2013

2.500 kvadratmeter svart granit, 30 meters takhöjd, 450 rum och 800 dörrar.

Det är onekligen ingen liten byggnad, Københavns Kongelige Bibliotek. 1999 stod Den Sorte Diamant färdigt och det gamla Nationalbiblioteket hade fått sin nya påbyggnad. Det var väl inte utan att det hördes ett och annat ramaskri bland köpenhamnarna när bygget drog igång förstås. För, det var onekligen något helt annat som skulle byggas ihop med det pampiga huset från tidigt 1900-tal.
Danmark
Tisdag 26 juli 2011

En bit av Taj Mahal, mitt på Tivoli.

Bakom fasaden gömmer sig en egen liten värld. Mitt inne på Tivoli i København, bland alla vattenspel, tjoande berg-och-dalbaneåkare, sockervadd och fantastiska blomsterarrangemang, trånar det pärlemorskimrande Nimb-palatset från en helt annan tid och plats. Huset har funnits där sedan 1909 men det var inte förrän för ett par år sedan som det fick sin nuvarande skepnad och elegans även invändigt.
Danmark
Tisdag 12 juli 2011

En orgie i palisander, sten, rostfritt, läder, orkideér och stärkta linnedukar.

Om du gillar tidig skandinavisk 60-talsdesign och har en viss förkärlek för gedigna material – då har du hittat hem. SAS Royal Hotel i København invigdes 1960 och kan nuförtiden stolt titulera sig "världens första designhotell".