fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_5263

IMG_5268

IMG_6586

IMG_6587

IMG_5262

IMG_6602

Lördag 30 juli 2011

Svindlande höjder med betongkubers skuggspel.

En av Stockholms klassiska turistattraktioner är en kulturskatt i dvala. Mitt första minne härifrån är när jag var fem-sex år och på resa upp med mamma och pappa. Jag tryckte flottiga fingrar mot fönsterrutan och stod med skakiga ben ute i blåsten på utkiksplan.

Mitt andra minne var galna turer upp och ner med hissen för några år sedan, för att testa att ett sönderslaget ansikte höll och tryckutjämnade som det skulle. Och nu, nu står jag här med handen i en liten dotters hand, och allt är precis likadant som jag kommer ihåg att det var från förr. 

Tänk om souvenirbutiken vid entrén hade slängt ut hela sitt sortiment med dalahästar, nyckelringar, krimskrams och t-tröjor med älgar på. Skruvat till konceptet och haft en butik som faktiskt representerar både hus, innehåll och arkitektur. Varför inte erbjuda byggsatser att betonggjuta sitt eget Kaknästorn i eller en låda teknik att knåpa ihop sin egen radiosändare. Geografiska memorypussel med utsiktsbilder eller kanske vetgiriga frågespel...

Och så var det det här med restaurang och café. Bara för att det kommer busslaster med turister från närr och fjärran, så betyder det inte att alla de människorna vill tugga på fantasilösa Delicatobollar, sörpla surt kaffe i fula koppar eller äta trerätters halvfabrikatsmiddagar. Åh, det skulle ju kunna göras hur fantastiskt som helst – alla förutsättningar finns ju! Knyta an till originalinredningen och vara stolta över den mörkbruna Höganäsklinkern som ligger kvar på golvet. Sätta ihop en meny med bra råvaror som passar till huset och dess historia. Det handlar inte om att skapa ännu en lyxkrog, utan att förvalta en plats med förförande utsikt och fascinerande historia och skapa en välkomnande miljö för alla besökare.

Kaknästornet stod färdigt 1967, är 155 meter högt och har Bengt Lindroos och Hans Borgström som ansvariga arkitekter. Tornet byggdes som knutpunkt för Sveriges radio- och TV-sändningar. Idag kompletteras det av Teracoms mediahub. 


musik Simon & Garfunkel: Sound of silence (1967)

 


 
0
0
0
s2smodern
Arkitektur
Fredag 8 november 2013

Sveriges vackraste tunnelbanestation.

I Malmö finns det sedan 2011 en tågstation som är helt under jord, och då måste man väl få lov att kalla det en tunnelbanestation, visst va? Station Triangeln (på malmöitiska "Triangelen") heter den, och är placerad mellan Tandläkarhögskolan och Sankt Johannes kyrka.
Arkitektur
Fredag 19 juli 2013

Lite drygt femhundra k-märkta lådor. Inget det andra likt, och ändå alla så lika.

I Södra Ängby strax utanför Stockholm, finns ett av världens både största och bäst bevarade funkisområden. Området började byggas i mitten på 30-talet och ansvarig arkitekt för nästan alla husen var Edvin Engström. Alla hus är olika på ett eller annat sätt, antingen med en liten detalj eller med placering av fönster och balkonger eller i valet av byggnadsmaterial.
Arkitektur
  Tisdag 21 maj 2013

Ett av de allra vackraste hus.

För några år sedan var vi på väg att göra en hysteriskt stor källarrenovering. Vi insåg att projektet var oss övermäkta, och behövde hjälp av någon som såg helheten och samtidigt kunde tänka lite annorlunda. En kväll satt jag och gick igenom hela listan med Sveriges arkitekter och fastnade direkt på en referensbild med ett hus som såg ut som att liksom vara fastvuxet mellan stenhällar och karg tallskog. Med en gång jag såg den där bilden visste jag. De som hade ritat det där, de skulle jag tycka väldigt mycket om. Och det visade sig vara alldeles sant.
Arkitektur
Söndag 20 maj 2012

En ynka vecka, varje år.

Precis när det stora kyssebärsträdets alla vita blommor slår ut, då är det som vackrast kring det röda lilla huset som envist klamrar sig fast där uppe i det täta grenverket.
Arkitektur
Söndag 8 januari 2012

Det är inte guld som glimmar...

... men väl en ansenlig mängd av mässingspanel. Sedan snart ett år tillbaka är den gamla panncentralen vid Vasaparken i Stockholm utbytt mot ett glimrande modernistiskt guldhus. Lundapågen, byggmästaren och konstsamlaren Sven-Harry Karlsson har skapat ett hus för både människan och konsten tillsammans med arkitekt Anna Höglund på Wingårdhs Arkitektkontor.
Arkitektur
Onsdag 9 november 2011

231 meter grafiskt tunnelseende.

Mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan i Stockholm ligger Brunkebergsåsen med sin tunnel.
Arkitektur
Lördag 30 juli 2011

Svindlande höjder med betongkubers skuggspel.

En av Stockholms klassiska turistattraktioner är en kulturskatt i dvala. Mitt första minne härifrån är när jag var fem-sex år och på resa upp med mamma och pappa. Jag tryckte flottiga fingrar mot fönsterrutan och stod med skakiga ben ute i blåsten på utkiksplan.