Fredag 30 september 2011
Fikon, gorgonzola, portabello, rosmarin och valnötter.
På årets sista septemberdag vurmar vi för en riktigt höstpizza. Nu när fikonen är som allra sötast är det dags att frossa i denna ljuvliga frukt. Den ser onekligen inte så mycket ut för världen med sitt purpurfärgade skal. Men, låt dig inte luras av utsidan, det är insidan som räknas. Även här.
Frukten bör hanteras med yttersta försiktighet ty det här är allt en ömtålig liten en, som vi har att göra med.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du för en stooor pizza:
1 pizzadeg (välj din favorit, annars finns ett bra recept här)
1 rejäl bit gorgonzolaost
1 mozarella
1 näve valnötter
2 mogna fikon
1-2 stora portabellosvampar (går så klart bra med annan svamp också, men den här är maffig i både smak och utseende)
några kvistar färsk rosmarin
1-2 tsk honung (flytande eller fast)
tryffelolja
olivolja
Så här gör du:
Gör din pizzadeg. Sätt ugnen på 225°. Kavla gärna ut degen direkt på bakpapper (så blir det lättare att få över den på plåten sen). Dela mozarella, gorgonzola och portabellosvampen i bitar och lägg på pizzan. Hacka valnötterna grovt och strö över. Skär fikonen i tunna skivor, repa några rosmarinkvistar och lägg på. Värm honungen försiktigt i kastrull tills den blir flytande (det här slipper du såklart om du redan har flytande honung hemma) och ringla över tillsammans med lite olivolja. Salta varsamt och dra några varv med svartpepparkvarnen.
In i ugnen tills pizzan får färg och osten har smält — det tar ca. 15 minuter. Ta ut pizzan, ringla försiktigt över lite tryffelolja och servera gärna tillsammans med ett glas fruktigt rött vin, tex. Barbera d'Alba från Piemonte, Italien. Helgen är räddad.
Damn: Country Ways (2008)