Tisdag 24 juni 2014
Sommarsoppa från det lilla röda huset.
En av mina allra raraste vänner bor i Trosa. Hon är en sån där människa som alltid, alltid får dig att känna dig värdefull. En människa som lyssnar, puffar och finns där när det blåser som allra mest. Stark som sjutton, och elegant som få. Sen är hon en fena på att laga mat också, och bakverk – och inte att förglömma de där kardemummabullarna som min man har utnämnt till världens i särklass allra godaste. Så jag blev inte det minsta förvånad när hon berättade att hon skulle starta cateringfirma och erbjuda mer än vänner och familj allt det där goda.
Så en dag i maj var jag där i det röda huset och plåtade lite bilder till hennes hemsida och grafiska profil. Och då fick jag smaka den här ljuvliga soppan, och frågade Christin som allra ödmjukast om jag kunde få snylta receptet. Och det fick jag, så här kommer det!
recept: alvesunds
Det här behöver du (blir ungefär 1 liter soppa):
1 gul melon (honungsmelon ger finast färg!)
1 gul paprika
någon näve gula småtomater
2 lime
1/2 rödlök
1/2 gurka
ett par vitlöksklyftor
tabasco
flingsalt
Tillbehör:
Stavmixer
Piff:
fläderblom
myntablad
Så här gör du:
Gröp ur melonen och lägg ner fruktköttet i en bunke. Hacka paprika, tomater, lök och gurka fint och häll i bunken. Pressa över vitlöksklyftorna och saften från limefrukterna. Använd en stavmixer tills det blir en lagom konsistens på soppan. Smaka av med salt och tabasco. Häll upp på glasflaska och förvara i kylen.
Servera soppan kall, och gärna tillsammans med några knapriga bitar ugnstorkad parmaskinka. Sörpla till det en iskall ljus öl – så låtsas vi att sommarvärmen är här!
Björk: New World (2000)