Måndag 18 maj 2015
Hotta hen i nellårna!*
Mormor var tokig i nässlor. Jag kommer ihåg att golvet på vinden till hennes och morfars hus var täckt av uppvikta dagstidningar med nässlor liggandes för torkning. Jag kommer ihåg nässelsoppan med ägghalvor, jag kommer också ihåg de torkade och smulade nässlorna som mormor envisades med att strössla på min fil till frukost, tillsammans med b-jäst och ett gäng halvsuspekta frön och nötter.
Såklart hade hon helt rätt (vilket jag ju inte begrep då), för nässlor är ett riktigt kraftpaket med nyttigheter; järn, c-vitamin, fosfor och kalcium – för att nämna några. Så, skynda ut och fynda – men akta tassarna för de är ena räligt stingsliga typer!
receptmakare: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (till en rejäl portion):
1 liter späda nyplockade nässlor
1 liten salladslök
en klick smör
en rejäl slurk vispgrädde
en slurk vin (vitt/rosé...)
1/2 kyckling(eller grönsaks)-buljong
1 skiva parmaskinka (och som alternativ till kött, kan du istället välja smörstekt svamp eller rostad lök)
1 ägg
1 skiva gott bröd
gräslök
tryffelolja (ja, jag vet att det inte innehåller det minsta av riktig tryffel, men en förnimmelse av det iallafall...)
salt & peppar
ev. lite vetemjöl eller maizenamjöl (för redning av soppa)
Tillbehör: Stavmixer (eller vanlig mixer)
Så här gör du:
Ut och leta nässlor! Välj de späda små, eller de allra översta skotten på de större plantorna. Var rädd om händerna och skydda dem med en plastpåse eller trädgårdshandskar när du plockar – om du inte är av det där tåliga slaget. Skölj nässlorna noga och skär bort de allra grövsta stjälkarna.
Sätt ugnen på 90° och lägg ut parmaskinkan på ett galler, låt det grillas tills det är riktigt knaprigt stelt (tar ungefär en timme). Ta ut, lägg på hushållspapper och låt svalna.
Lägg nässlorna i en kastrull med vatten och lite salt. Låt koka upp under fem minuter. Under tiden hackar du salladslöken och bryner den mjuk i en lite större kastrull tillsammans med en klick smör. Se upp så det inte bränns vid bara, då blir det inte så gott!
När nässlorna har kokat färdigt, fångar du upp dem med en hålslev ur kastrullen (spara vattnet!) och lägger ner dem tillsammans med löken i den andra kastrullen. Häll på en slurk vin och sedan en halvliter av det sparade vattnet från nässelkokningen. Lägg ner buljongtärningen, rör runt och låt koka någon minut. Ställ åt sidan för att svalna lite. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Häll i grädden, salta och peppra och låt koka upp igen. Vill du ha soppan lite tjockare, blanda en matsked vetemjöl (eller maizenamjöl) i ett glas med lite vatten så det löser sig helt. Häll sedan ner vätskan försiktigt i soppan och rör om – se bara till så att inte soppan kokar för då kan det bli klumpar av mjölet! Nu är soppan klar och kan förvaras i kylen några dagar – om du inte ska sörpla i dig den direkt förstås.
Stek brödskivan i panna med en klick smör. Pochera (så här gör jag) eller koka ägget. Hacka gräslök. Värm på soppan igen. Häll upp på tallrik, stjälp ner ägget (dela det gärna lite försiktigt så man ser gulan), smula över den torkade parmaskinka, strössla över gräslök och ringla som pricken över i:et över lite tryffelolja. Ät och njut.
Att dricka till? En ljus öl skulle sitta som en smäck!
* "Hutta hen i nellårna" då
En väldigt användbar (skånsk) mening, som helt sonika betyder "kasta hen i nässlorna". Kan ju vara bra att ta till, om nöden skulle kräfva ett litet hot eller så.
Nettles: Annual (2015)