fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_7242

IMG_7227

IMG_7221

IMG_7023

IMG_7070

IMG_7072

IMG_7199

IMG_7063

IMG_7205

Tisdag 12 juli 2011

En orgie i palisander, sten, rostfritt, läder, orkideér och stärkta linnedukar.

Om du gillar tidig skandinavisk 60-talsdesign och har en viss förkärlek för gedigna material – då har du hittat hem. SAS Royal Hotel i København invigdes 1960 och kan nuförtiden stolt titulera sig "världens första designhotell".

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen ritade inte bara byggnaden, utan ansvarade även för all inredning, detaljer och valet av orkideér. Allt är inte längre i originalutförande, men mycket har försökts att återskapas efter 80-talets galna utrensning av både Ägg och Svan

Om du någon gång har förmånen att bo här, se då till att du får ett rum från våning 12 och uppåt. Då får du nämligen äran att äta din frukost högst uppe i restaurang Alberto K, och bara det är nästan värt hela vistelsen. Förutom en hänförande utsikt i alla väderstreck, blir du serverad en naggande god frukost i fantastisk miljö. Börja bara inte att tänka på att handtagen (japp, han har formgivit dem också, Arne) till alla fönster faktiskt går att öppna – så där rakt ut – där uppe på 20:e våningen...

musikMonica Zetterlund: There'll be another spring (1960)

 
 
 
0
0
0
s2smodern
Danmark
  Tisdag 17 september 2013

Från början Kongelige Fredriks hospital, nu ett museum för konst.

En bit upp på Bredgade i København, förbi Dronningens vinterhem och precis innan kastellets vallgravar, ligger Danmarks Designmuseum. Här trängs dansk design från kända namn som Klint, Juhl, Henningsen och Jacobsen med samlingar av både europeisk och östasiatiskt konsthantverk från 1700-talet och framåt, som på ett eller annat sätt har påverkat den danska formgivningen genom tiderna. Det är så mycket inspiration att man nästan blir nipprig. Allt från en liten, liten detalj i ett vackert gammalt porslin från Kina, eller en intarsia i ett skåp från 30-talet, eller en konstruktionslösning för ett gångjärn, eller ett grafiskt mönster, eller... 
Danmark
  Onsdag 12 juni 2013

Tjugotusen blöta djur och en sisådär sju miljoner liter vatten.

Det stora blå på andra sidan sundet. I våras öppnades så äntligen Den blå Planet ute vid Kastrup. Köpenhamns gamla akvarium hade efter nästan 80 år gjort sitt borta vid Charlottenlund och ett nytt fantastiskt bygge precis vid Öresunds vattenlinje har nu fått växa upp.
Danmark
Tisdag 14 maj 2013

2.500 kvadratmeter svart granit, 30 meters takhöjd, 450 rum och 800 dörrar.

Det är onekligen ingen liten byggnad, Københavns Kongelige Bibliotek. 1999 stod Den Sorte Diamant färdigt och det gamla Nationalbiblioteket hade fått sin nya påbyggnad. Det var väl inte utan att det hördes ett och annat ramaskri bland köpenhamnarna när bygget drog igång förstås. För, det var onekligen något helt annat som skulle byggas ihop med det pampiga huset från tidigt 1900-tal.
Danmark
Tisdag 26 juli 2011

En bit av Taj Mahal, mitt på Tivoli.

Bakom fasaden gömmer sig en egen liten värld. Mitt inne på Tivoli i København, bland alla vattenspel, tjoande berg-och-dalbaneåkare, sockervadd och fantastiska blomsterarrangemang, trånar det pärlemorskimrande Nimb-palatset från en helt annan tid och plats. Huset har funnits där sedan 1909 men det var inte förrän för ett par år sedan som det fick sin nuvarande skepnad och elegans även invändigt.
Danmark
Tisdag 12 juli 2011

En orgie i palisander, sten, rostfritt, läder, orkideér och stärkta linnedukar.

Om du gillar tidig skandinavisk 60-talsdesign och har en viss förkärlek för gedigna material – då har du hittat hem. SAS Royal Hotel i København invigdes 1960 och kan nuförtiden stolt titulera sig "världens första designhotell".