fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_8524

IMG_8540

IMG_8497

IMG_8512

IMG_8500

IMG_8496

IMG_8528

IMG_8533

IMG_8493

IMG_8494

IMG_8510

IMG_8542

Fredag 19 augusti 2011

I en gammal varvsarbetarstad ryms närmare femtonhundra små söta dockhus.

På snirkliga grusgångar cyklade vi varje sommardag när jag var liten, bort från de gråröda höghusens betongfasad.

Vi cyklade ner till valnötsträd, prasslande majsplantor, doftande hav av ringblommor och dignande bärbuskar. På skrangliga trädgårdsstolar åt vi grovmacka med räkost och tomat och sockerkaka till fikat. Vårt yttepyttiga lilla röda trähus hade vita knutar, ett halvmåneformat fönster och utedass. Vi var mitt i stan, och ändå mitt ute i det grönskande landet.

I Landskrona finns hela sex koloniområden vilket gör det till Sveriges största. Från det vackra området vid Citadellet som omsluts i labyrinter med slottets vallgravar, till den lilla Gråön precis utanför gamla varvsområdet dit du måste ta dig med egen båt, och kolonierna kring sjukhuset och Exercisfältet.

Allt började vid sekelskiftet, med en vision om att skapa en sundare stad, bort från den smutsiga och tunga industristadens gråhet. Tomterna är stora och husen är små, som allra störst ynka 65 kvadratmeter – även om de på avstånd nästan ser ut att vara ståtliga grosshandlarvillor.

musik Nisse Landgren & Lill Lindfors: Den blomstertid nu kommer (1984)

 

* I området vid Citadellet finns Rothoffs koloni som numera är museum. Öppet dagligen för allmänheten, under dygnets ljusa timmar.
 
0
0
0
s2smodern
Trädgård
  Tisdag 25 augusti 2015

Tebjudning med Alice, Hattmakarn och den vita kaninen.

Det hela började med en resa till London i början på juli.Jag fick för mig att jag det var dags att introducera dottern till det här med brittisk tebjudning, så jag bokade in oss  i det rosa himmelriket hos sketch på Conduit Street – och det blev precis så fantastiskt som det såg ut att kunna vara. Sen ramlade vi över en Alice i Underlandet-bok på The British Library och då var det liksom klart. Det skulle bli tebjudning i trädgården med tjejerna i klassen, precis innan skolstart!
Trädgård
Onsdag 10 juli 2013

"Har du en trädgård och ett bibliotek, saknas dig inget."

(skaldat av både M T Cicero och en kinesisk bortglömd poet för ett par tusen år sedan)
Trädgård
Fredag 19 augusti 2011

I en gammal varvsarbetarstad ryms närmare femtonhundra små söta dockhus.

På snirkliga grusgångar cyklade vi varje sommardag när jag var liten, bort från de gråröda höghusens betongfasad.
Trädgård
Måndag 17 juli 2011

Ett vitt mullbär – svart som midvinternatten.

För drygt fyra år sedan planterades ett litet tanigt mullbärsträd i en stockholmsträdgård. Det var viktigt att trädet skulle ha tre huvudgrenar för där skulle det fästas ett halsband med lika många berlocker. Ett identiskt halsband fick samtidigt också en liten dotter, med samma tre berlocker. Ett var för hennes namn.
Trädgård
Söndag 19 juni 2011

Frasande och prasslig körsbärsblom i minnet.

Det är något med den här förgängligheten. Några ynka dagar i slutet av april fullständigt exploderar en rosaprasslande sky över Kungsträdgården i Stockholm. Vi blir som spralliga och rusar dit, fotograferar, förundras och hänrycks.