Måndag 12 september 2011
Barndomsminnen från en lummig syrénberså.
Detta är mitt käraste matminne från farmor och farfar i Småland. Varje gång jag hälsade på, åt vi dessa ljuvliga rågkringlor med smör. När farmor gick bort för ett antal år sedan, fick jag frågan om det var något speciellt jag ville ha kvar som minne. Och det var det ju. Receptet till de här kändes som den allra finaste gåvan att förvalta.
Det fantastiska med dessa kringlor är att de nästan blir lite segt bagels-aktiga i konsistensen. De är lika goda dagen efter som när de precis har bakats, och funkar perfekt att frysa in för att plocka fram till ett senare tillfälle.
RECEPT: vera bergström
Det här behövs till ungefär 30 kringlor:
ca. 18 dl rågsikt
8 dl mjölk
1/2 msk salt
2 tsk socker
1 paket jäst
vetemjöl för utbakning
Så här gör du:
Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37° och häll över i jästbunken. Rör om tills all jäst lösts upp. Blanda i socker och salt, och sedan mjölet – lite i taget tills konsistensen blir lagom för en bulldeg. Låt jäsa under duk i en halvtimme. Sätt ugnen på 250°.
Baka ut degen med vetemjöl och forma till kringlor, ringar eller fantasifulla fyraåringsvarianter. Lägg på bakpappersklädd plåt, pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen, ungefär 6 minuter (beroende på storlek). Låt svalna. Ät dem sedan med smör och kanske lite ost. Eller bara rakt upp och ner tillsammans med en kopp rykande varm choklad.
Och bästa musiken till detta, blir med en avlägsen släkting till farfar – som tydligen var helt besatt av hulahula-musik...
Yngve Stoor: Sagoön (1944)