fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_9478

IMG_7746

IMG_9445

Måndag 12 september 2011

Barndomsminnen från en lummig syrénberså.

Detta är mitt käraste matminne från farmor och farfar i Småland. Varje gång jag hälsade på, åt vi dessa ljuvliga rågkringlor med smör. När farmor gick bort för ett antal år sedan, fick jag frågan om det var något speciellt jag ville ha kvar som minne. Och det var det ju. Receptet till de här kändes som den allra finaste gåvan att förvalta. 

Det fantastiska med dessa kringlor är att de nästan blir lite segt bagels-aktiga i konsistensen. De är lika goda dagen efter som när de precis har bakats, och funkar perfekt att frysa in för att plocka fram till ett senare tillfälle.

RECEPT: vera bergström

Det här behövs till ungefär 30 kringlor:
ca. 18 dl rågsikt
8 dl mjölk
1/2 msk salt
2 tsk socker
1 paket jäst
vetemjöl för utbakning

Så här gör du:
Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37° och häll över i jästbunken. Rör om tills all jäst lösts upp. Blanda i socker och salt, och sedan mjölet – lite i taget tills konsistensen blir lagom för en bulldeg. Låt jäsa under duk i en halvtimme. Sätt ugnen på 250°.

Baka ut degen med vetemjöl och forma till kringlor, ringar eller fantasifulla fyraåringsvarianter. Lägg på bakpappersklädd plåt, pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen, ungefär 6 minuter (beroende på storlek). Låt svalna. Ät dem sedan med smör och kanske lite ost. Eller bara rakt upp och ner tillsammans med en kopp rykande varm choklad.

Och bästa musiken till detta, blir med en avlägsen släkting till farfar – som tydligen var helt besatt av hulahula-musik...


musikYngve Stoor: Sagoön (1944)

 
0
0
0
s2smodern
Bröd
Långfredag 29 mars 2013

Hot Cross Buns åt folket!

För några år sedan åkte vi ner till andra sidan jordklotet och hälsade på syster och hennes familj som då bodde i Melbourne. Det var påsk, och vi var inbjuda till middag i Judys fullständigt fantastiska trädgård. Det är nog fortfarande en av de vackraste trädgårdar jag har sett. Grafiskt stram, men ändå lummig och böljande. Mitt i trädgården stod en dunge prasslande himalajabjörkar och runt om dem blommande kamelia, doftande citronträd och en gräsmatta som var fylld av gömda chokladägg. På stenläggningen utanför köket dukades det upp långbord till minst tjugo personer. Det var sommarvärme och våra vinterbleka ansikten trånade efter minsta solstråle som letade sig ner genom grönskan.
Bröd
Söndag 15 januari 2012

När längtan till alperna blir alldeles för stor.

Det är en komplicerad kärlekshistoria det här. Den innehåller en inte helt enkel längtan tillbaka till tokbranta couloirs, fostrande skare, gnistrande fluff, kletiga stighudar, brännande lårmuskler och galna bergsguider. Och, så har Rifugio Guglielmina brunnit ner. Helt ofattbart, och mycket sorgligt.
Bröd
Måndag 12 september 2011

Barndomsminnen från en lummig syrénberså.

Detta är mitt käraste matminne från farmor och farfar i Småland. Varje gång jag hälsade på, åt vi dessa ljuvliga rågkringlor med smör. När farmor gick bort för ett antal år sedan, fick jag frågan om det var något speciellt jag ville ha kvar som minne. Och det var det ju. Receptet till de här kändes som den allra finaste gåvan att förvalta.