Långfredag 29 mars 2013
Hot Cross Buns åt folket!
För några år sedan åkte vi ner till andra sidan jordklotet och hälsade på syster och hennes familj som då bodde i Melbourne. Det var påsk, och vi var inbjuda till middag i Judys fullständigt fantastiska trädgård. Det är nog fortfarande en av de vackraste trädgårdar jag har sett. Grafiskt stram, men ändå lummig och böljande. Mitt i trädgården stod en dunge prasslande himalajabjörkar och runt om dem blommande kamelia, doftande citronträd och en gräsmatta som var fylld av gömda chokladägg. På stenläggningen utanför köket dukades det upp långbord till minst tjugo personer. Det var sommarvärme och våra vinterbleka ansikten trånade efter minsta solstråle som letade sig ner genom grönskan.
Hot Cross Buns äts just idag, på Långfredagen, och främst i Australien och England. De påminner lite om vår söta vetebulle men har framförallt fler kryddor i. Och, när de sen inte är rykande färska längre, då delar du dem på mitten, rostar och äter med lite smör. Fantastiskt gott!
Det vita krysset av kristyr står symboliskt för hjälp. Både att hjälpa och att bli hjälpt. "Half for you, and half for me. Between us two shall godwill be." En viktig sak till: innan du sätter tänderna i en Hot Cross Bun krävs det att du ger den lilla bullen en passionerad puss mitt på krysset!
Det här behöver du (blir 20 buns)
4.5 dl fetmjölk
1.75 dl neutral rapsolja (eller annan matlagningsolja)
1.75 dl strösocker
1 pkt jäst för söta degar
10 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk kardemumma
en nypa vaniljpulver
3 stk kryddpepparkorn
lite riven muskot
5 stk kryddnejlikor
lite citronzest
lite apelsinzest
en stor näve russin
1 ägg (bara vitan)
Till kristyr:
florsocker
en liten slurk mjölk
Så här gör du:
Blanda mjölk, olja, socker och alla kryddor (salt, kanel, kardemumma, vanilj, kryddpeppar, muskot och kryddnejlika) i en kastrull. Värm under omrörning, tills det nästan precis börjar koka. Stäng av värmen och låt svalna till fingervarmt (det tar ungefär 20 minuter).
Smula ner jästen i en bunke, och sila sedan ner mjölkblandningen (så slipper du alla kryddpeppar- och nejlikekorn). Blanda tills jästen har smält. Häll i 9 dl av mjölet, tillsammans med lite citron- och apelsinzest. Blanda runt. Det ska bli väldigt kladdigt – mer som gröt än deg (se bild). Ställ åt sidan för vila i en timme, med en handduk över.
Blanda sedan 1 dl vetemjöl med bakpulver och bikarbonat, och häll i den färdigjästa degen. Blanda, och stjälp sedan upp på bakbord. Dra ut degen (se bild) tillsammans med lite mer mjöl om det blir för kladdigt, och lägg på några russin. Vik ihop degen, och gör om. Häll ut lite fler russin, och vik ihop igen. Gör om proceduren tills alla russinen är i degen. Knåda ihop och rulla sedan golfbollestora buns som du lägger på bakplåt. Täck bullarna med en handduk, och låt vila minst en halvtimme till. Sätt ugnen på 200°.
När bollarna har jäst klart, penslar du dem med äggvita utvispad i en liten skvätt mjölk. Ställ in i ugnen, och grädda tills de är gyllenbruna (ca. 10-15 minuter). Ta ut och låt dem svalna helt innan det är dags för kryssmålning.
Blanda florsocker med en liten skvätt mjölk, blanda tills du får "lagom" konsistens för kristyr, dvs. inte för rinnig, inte för hård. Ringla över ett kryss på dina buns. Låt stelna och sen är det bara att äta. Happy Easter!