Torsdag 24 november 2011
I väntan på vintern, får det allt bli en höstsallad.
Det är 10° varmt och strålande sol utanför smutsiga fönster, och om tre dagar är det tydligen första advent. Vi håller krampaktigt kvar lite av hösten och serverar en sallad vars inspiration kom till på en oansenlig, men ack så trevlig restaurang på Dean Street i London. Där serverades en variant av carpaccio utan vare sig äpple, bönor eller svamp, men med en senapsvinägrett som lät fantasin skena en smula.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du till salladen:
en näve ruccolasallad
några skivor tunnt skuren rostbiff
en liten näve pinjenötter
en bit vällagrad peccorino-ost
ett halvt smakrikt svenskt höstäpple
några goda svampar
en näve stora vita bönor (finns bra varianter i burk att använda direkt, eller om du hellre föredrar att blötlägga torkade bönor över natten)
några matskedar av en god senapsvinägrett*
några repor rosmarin
balsamvinäger
olivolja
smör
salt och vitpeppar
Grunden för en *senapsvinägrett:
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olja (matolja, rapsolja eller olivolja)
1 msk flytande honung
svartpeppar + salt
lite vatten
Så här gör du:
Blanda senap och vinäger i en skål. Häll försiktigt ner oljan med en tunn stråle och vispa tills det blir en krämig konsistens. Blanda i honung, salt, peppar och eventuell lite vatten. Smaka av. Justera. Färdigt.
Lägg upp rostbiff och ruccola på en djup tallrik. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta ljuvligt. Häll över dem på ett fat så länge. Dela äpplet i klyftor och svampen i mindre bitar. Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg i en klick smör och lite olivolja i stekpannan, stek svampen. När den nästan är klar, lägger du i äpple, bönor och rosmarin och fortsätter steka tills både bönor och äpple får gyllenbrun yta.
Stjälp upp svamp, bönor, äpple och pinjenötter på tallriken med rostbiff och ruccola. Hyvla över rikligt med peccorino, ringla över senapsvinägrett och lite balsamvinäger, salt och vitpeppar.
Servera salladen ljummen med ett glas Fuller's Vintage Ale eller varför inte en torr cider.
Joie De Vivre: Autumn in new London (2010)