fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Sallad
  • Höstsallad med rostbiff och äpple

IMG_2321

IMG_2362

IMG_2328

Torsdag 24 november 2011

I väntan på vintern, får det allt bli en höstsallad.

Det är 10° varmt och strålande sol utanför smutsiga fönster, och om tre dagar är det tydligen första advent. Vi håller krampaktigt kvar lite av hösten och serverar en sallad vars inspiration kom till på en oansenlig, men ack så trevlig restaurang på Dean Street i London. Där serverades en variant av carpaccio utan vare sig äpple, bönor eller svamp, men med en senapsvinägrett som lät fantasin skena en smula.

 

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du till salladen:
en näve ruccolasallad
några skivor tunnt skuren rostbiff
en liten näve pinjenötter
en bit vällagrad peccorino-ost
ett halvt smakrikt svenskt höstäpple
några goda svampar
en näve stora vita bönor (finns bra varianter i burk att använda direkt, eller om du hellre föredrar att blötlägga torkade bönor över natten) 
några matskedar av en god senapsvinägrett*
några repor rosmarin
balsamvinäger
olivolja
smör 
salt och vitpeppar 

Grunden för en *senapsvinägrett:
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olja (matolja, rapsolja eller olivolja)
1 msk flytande honung
svartpeppar + salt
lite vatten

Så här gör du:
Blanda senap och vinäger i en skål. Häll försiktigt ner oljan med en tunn stråle och vispa tills det blir en krämig konsistens. Blanda i honung, salt, peppar och eventuell lite vatten. Smaka av. Justera. Färdigt.

Lägg upp rostbiff och ruccola på en djup tallrik. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta ljuvligt. Häll över dem på ett fat så länge. Dela äpplet i klyftor och svampen i mindre bitar. Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg i en klick smör och lite olivolja i stekpannan, stek svampen. När den nästan är klar, lägger du i äpple, bönor och rosmarin och fortsätter steka tills både bönor och äpple får gyllenbrun yta.

Stjälp upp svamp, bönor, äpple och pinjenötter på tallriken med rostbiff och ruccola. Hyvla över rikligt med peccorino, ringla över senapsvinägrett och lite balsamvinäger, salt och vitpeppar.

Servera salladen ljummen med ett glas Fuller's Vintage Ale eller varför inte en torr cider.

musik Joie De Vivre: Autumn in new London (2010)

 
0
0
0
s2smodern
Sallad
Fredag 10 augusti 2012

Pricken över i:et är en söt karamellig lök.

Det här är en av de allra godaste matiga sallader jag vet. Det är någonting med kombinationen av den söta – nästan marmeladaktiga – löken, den salta och stingsliga osten som får tungan att krylla sig, de lite syrliga kyssebären, och saften från köttet, som sparas och blir till den perfekta dressingen att ringla över. 
Sallad
Onsdag 14 december 2011

December är kålhuvvets månad!

Grönkål, rödkål, vitkål, surkål, senapskål och inte att förglömma; den lilla brysselkålen. Det är väl bara att inse att brysselkålen inte direkt kvalar in som någon av våra mest populära grönsaker – hur nyttig, bra och fin den än är (titta bara hur den växer!). Men, vi kan väl göra ett försök? Snäääälla.
Sallad
Torsdag 24 november 2011

I väntan på vintern, får det allt bli en höstsallad.

Det är 10° varmt och strålande sol utanför smutsiga fönster, och om tre dagar är det tydligen första advent. Vi håller krampaktigt kvar lite av hösten och serverar en sallad vars inspiration kom till på en oansenlig, men ack så trevlig restaurang på Dean Street i London. Där serverades en variant av carpaccio utan vare sig äpple, bönor eller svamp, men med en senapsvinägrett som lät fantasin skena en smula.