Fredag 10 augusti 2012
Pricken över i:et är en söt karamellig lök.
Det här är en av de allra godaste matiga sallader jag vet. Det är någonting med kombinationen av den söta – nästan marmeladaktiga – löken, den salta och stingsliga osten som får tungan att krylla sig, de lite syrliga kyssebären, och saften från köttet, som sparas och blir till den perfekta dressingen att ringla över.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
flankstek (ca. 200gr/person)
en bit roquefort-ost (fransk grönmögelost)
blandade sorters sallad
champinjoner
karamelliserad lök*
edamame (sojabönor)
skärbönor
sockerärtor
körsbär
valnötter
olivolja
smör
salt & peppar
*Karamelliserad lök (till två personer):
1 gul lök
1 rejäl klick smör
några matskedar råsocker
1/2 dl vatten
en skvätt vitvinsvinäger
salt
Så här gör du:
Skala löken och skiva den tunt. Lägg i en klick smör i stekpannan och vänd ner löken. Fräs på medelstark värme tills löken har fått lite färg och börjar bli som genomskinlig. Häll på vatten och strö över socker och lite salt. Blanda runt och låt puttra tills vattnet har kokat in och löken har blivit riktigt mjuk. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger. Stjälp upp den karamelliserade löken på ett fat så länge.
Skiva svampen tunt och stek i lite smör. Lyft upp när den är gyllenbrun och lägg åt sidan. Snoppa skärbönorna, lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka någon minut tills de är mjuka. Lägg i sista stund även ner de frusna edamamebönorna och låt de koka upp lite snabbt. Häll av bönorna i ett durkslag.
Släng i en klick smör i stekpannan igen, höj värmen till max och lägg i flanksteken. Stek på högsta värme (japp, det kommer att ryka!) i exakt tre minuter på var sida. Lyft sedan upp och packa omsorgsfullt in i aluminiumfolie. Låt köttet vila där i tio minuter. Spara både skyn från stekpannan och saften som hamnar i foliepaketet.
Lägg upp salladen på ett fat tillsammans med sockerärtor, skärbönor och edamame. Skär upp köttet i tunna skivor när det har fått vila klart. Lägg ovanpå salladen tillsammans med bitar av osten, den karamelliserade löken, valnötter, svamp och en näve körsbär. Ringla över köttsaft och steksky, eventuellt lite olivolja, och krydda sedan med salt och nymald svartpeppar. Servera bums.
Deportees: The doctor in me (2011)