fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Sallad
  • Sensommarsallad med flankstek, roquefortost och karamelliserad lök

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

sallad, salad, recept, recipe, karamelliserad lök, caramelized onion, sommar, summer, sommarsallad, matig sallad, flankstek, flank steak, roquefort, cheese, bönor, beans, edamame, valnötter, körsbär, cherries, I huvudet på Elvaelva

Fredag 10 augusti 2012

Pricken över i:et är en söt karamellig lök.

Det här är en av de allra godaste matiga sallader jag vet. Det är någonting med kombinationen av den söta – nästan marmeladaktiga – löken, den salta och stingsliga osten som får tungan att krylla sig, de lite syrliga kyssebären, och saften från köttet, som sparas och blir till den perfekta dressingen att ringla över. 

 

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du:
flankstek (ca. 200gr/person)
en bit roquefort-ost (fransk grönmögelost)
blandade sorters sallad
champinjoner
karamelliserad lök*
edamame (sojabönor)
skärbönor
sockerärtor
körsbär
valnötter
olivolja
smör
salt & peppar 

*Karamelliserad lök (till två personer):
1 gul lök
1 rejäl klick smör
några matskedar råsocker
1/2 dl vatten
en skvätt vitvinsvinäger
salt 


Så här gör du:
Skala löken och skiva den tunt. Lägg i en klick smör i stekpannan och vänd ner löken. Fräs på medelstark värme tills löken har fått lite färg och börjar bli som genomskinlig. Häll på vatten och strö över socker och lite salt. Blanda runt och låt puttra tills vattnet har kokat in och löken har blivit riktigt mjuk. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger. Stjälp upp den karamelliserade löken på ett fat så länge.

Skiva svampen tunt och stek i lite smör. Lyft upp när den är gyllenbrun och lägg åt sidan. Snoppa skärbönorna, lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka någon minut tills de är mjuka. Lägg i sista stund även ner de frusna edamamebönorna och låt de koka upp lite snabbt. Häll av bönorna i ett durkslag.

Släng i en klick smör i stekpannan igen, höj värmen till max och lägg i flanksteken. Stek på högsta värme (japp, det kommer att ryka!) i exakt tre minuter på var sida. Lyft sedan upp och packa omsorgsfullt in i aluminiumfolie. Låt köttet vila där i tio minuter. Spara både skyn från stekpannan och saften som hamnar i foliepaketet. 

Lägg upp salladen på ett fat tillsammans med sockerärtor, skärbönor och edamame. Skär upp köttet i tunna skivor när det har fått vila klart. Lägg ovanpå salladen tillsammans med bitar av osten, den karamelliserade löken, valnötter, svamp och en näve körsbär. Ringla över köttsaft och steksky, eventuellt lite olivolja, och krydda sedan med salt och nymald svartpeppar. Servera bums.

musik Deportees: The doctor in me (2011)

 

 

 

 

 

 
0
0
0
s2smodern
Sallad
Fredag 10 augusti 2012

Pricken över i:et är en söt karamellig lök.

Det här är en av de allra godaste matiga sallader jag vet. Det är någonting med kombinationen av den söta – nästan marmeladaktiga – löken, den salta och stingsliga osten som får tungan att krylla sig, de lite syrliga kyssebären, och saften från köttet, som sparas och blir till den perfekta dressingen att ringla över. 
Sallad
Onsdag 14 december 2011

December är kålhuvvets månad!

Grönkål, rödkål, vitkål, surkål, senapskål och inte att förglömma; den lilla brysselkålen. Det är väl bara att inse att brysselkålen inte direkt kvalar in som någon av våra mest populära grönsaker – hur nyttig, bra och fin den än är (titta bara hur den växer!). Men, vi kan väl göra ett försök? Snäääälla.
Sallad
Torsdag 24 november 2011

I väntan på vintern, får det allt bli en höstsallad.

Det är 10° varmt och strålande sol utanför smutsiga fönster, och om tre dagar är det tydligen första advent. Vi håller krampaktigt kvar lite av hösten och serverar en sallad vars inspiration kom till på en oansenlig, men ack så trevlig restaurang på Dean Street i London. Där serverades en variant av carpaccio utan vare sig äpple, bönor eller svamp, men med en senapsvinägrett som lät fantasin skena en smula.