fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Sallad
  • Vintersallad med brysselkål

brysselkål, vintersallad, sallad, recept, brussel sprouts, wintersalad, saladrecipe

brysselkål, vintersallad, sallad, recept, brussel sprouts, wintersalad, saladrecipe

brysselkål, vintersallad, sallad, recept, brussel sprouts, wintersalad, saladrecipe

brysselkål, vintersallad, sallad, recept, brussel sprouts, wintersalad, saladrecipe

brysselkål, vintersallad, sallad, recept, brussel sprouts, wintersalad, saladrecipe

Onsdag 14 december 2011

December är kålhuvvets månad!

Grönkål, rödkål, vitkål, surkål, senapskål och inte att förglömma; den lilla brysselkålen. Det är väl bara att inse att brysselkålen inte direkt kvalar in som någon av våra mest populära grönsaker – hur nyttig, bra och fin den än är (titta bara hur den växer!). Men, vi kan väl göra ett försök? Snäääälla.

Så; glöm skolbespisningens sönderkokta beige elände, och prova det här. En matig vintersallad som också passar perfekt att servera som tillbehör på julbordet.  

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behövs till ungefär två portioner:
ca. 25 färska brysselkålshuvud
1 stor näve hasselnötter
1 stor näve röda vindruvor (gärna kärnfria)
1 bit vällagrad peccorino-ost
1 granatäpple (både kärnor och saft)
smör och olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar 

Vinägrett:
1/2 scharlottenlök
1 tsk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
salt & peppar
saft från granatäpplet

Sätt ugnen på 220°. Skär av den hårda biten av stjälkstumpen på brysselkålen, och ta även bort de yttersta lite vissna bladen. Skölj i vatten. Ta tio stycken, dela dem på mitten och lägg i en ugnsfast form med lite smör och olivolja. Blanda runt och ställ in i ugnen ca. 20 minuter, tills de fått färg. Ta nästa tio och lägg i en kastrull med vatten och koka 10 minuter. När de är klara häller du över dem i ett durkslag och sköljer med iskallt vatten en bra stund (är du riktigt seriös kan du lägga ner ett gäng isbitar i durkslaget tillsammans med kålen, för att få en extra snabb avkylning). Dela i bitar. Strimla de resterande fem brysselkålen i tunna strimlor.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de blir gyllenbruna och hacka dem sedan grovt. Skölj vindruvorna och dela dem på mitten.

Dags att attackera granatäpplet! Iakttag stor försiktighet, ty den här vackra saken kan vara alldeles förödande. Ett tips är att ställa ner en bunke i vasken, skära granatäpplet mitt itu och sedan hålla äpplet nere i bunken när du försiktigt kramar ut både saft och kärnor (använd en sked till hjälp om det skulle behövas). Se för allt i världen till så att du inte får stänk av fruktsaften på fel ställe. Färgen går inte bort, jag lovar – inte ens med galltvål. Samla upp kärnorna för sig, och saften för sig.

Finhacka en halv scharlottenlök. Blanda senap och vinäger i en skål. Häll ner olivoljan med en tunn stråle i skålen och vispa samtidigt, så blir vinägretten krämig i konsistensen. Blanda ner lök och några teskedar saft från granatäpplet. Salta och peppra. Smaka av, och eventuellt finjustera.

Blanda den rostade, kokta och strimlade brysselkålen i en skål. Häll över rikligt med vinägrett och blanda försiktigt runt. Lägg upp på tallrikar, strö över nötter, vindruvor och kärnor från granatäpplet. Hyvla över massor med peccorino-ost, salta och peppra och ringla över ytterligare lite vinägrett. Välkommen till brysselkålens förlovade land!

musik Madeline L Pots: Brussel sprout (2010)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Sallad
Fredag 10 augusti 2012

Pricken över i:et är en söt karamellig lök.

Det här är en av de allra godaste matiga sallader jag vet. Det är någonting med kombinationen av den söta – nästan marmeladaktiga – löken, den salta och stingsliga osten som får tungan att krylla sig, de lite syrliga kyssebären, och saften från köttet, som sparas och blir till den perfekta dressingen att ringla över. 
Sallad
Onsdag 14 december 2011

December är kålhuvvets månad!

Grönkål, rödkål, vitkål, surkål, senapskål och inte att förglömma; den lilla brysselkålen. Det är väl bara att inse att brysselkålen inte direkt kvalar in som någon av våra mest populära grönsaker – hur nyttig, bra och fin den än är (titta bara hur den växer!). Men, vi kan väl göra ett försök? Snäääälla.
Sallad
Torsdag 24 november 2011

I väntan på vintern, får det allt bli en höstsallad.

Det är 10° varmt och strålande sol utanför smutsiga fönster, och om tre dagar är det tydligen första advent. Vi håller krampaktigt kvar lite av hösten och serverar en sallad vars inspiration kom till på en oansenlig, men ack så trevlig restaurang på Dean Street i London. Där serverades en variant av carpaccio utan vare sig äpple, bönor eller svamp, men med en senapsvinägrett som lät fantasin skena en smula.