Söndag 11 mars 2012
Flankstek, smashed potatoes och en grönsallad med dijonvinägrett.
Det här måste bannemej vara en av de allra goaste köttbitarna! I ärlighetens namn hade jag aldrig hört talas om flankstek förut, men kötthandlaren tyckte prompt jag skulle prova. Den vackra, randiga köttbiten (kållap eller slagsida kallas det också, och är en bit av bukväggens muskler på ko eller kalv, men, det kanske du inte ville veta!?) är också fantastiskt enkelt att tillaga.
Tillsammans med lika enkla tillbehör blir det till en härliger middag som inte kräver allt för mycket tid åt förberedelser. Och, blir det rester över så passar de perfekt dagen efter, nerhackade till en pyttipanna tillsammans med lite senapsgrädde.
Det här behöver du till två rejäla portioner:
400 gr. flankstek
några jämnstora potatisar
en bit parmesanost
några matskedar ströbröd
chiliflakes
salladsblad (gärna lite olika sorter)
ett gäng gröna grönsaker (här har jag valt sockerärtor, fänkål och lite örter)
smör & olivolja
salt & peppar
Extra piff:
parmesankräm (denna ljuvliga lilla burk med vällagrad parmesan, olivolja och vitt vin som kan hittas i välsorterade ostaffärer, om du inte väljer att göra den själv förstås)
Dijonvinägrett till salladen:
1 msk dijonsenap
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök (pressad)
salt & peppar
Så här gör du:
Börja med att tvätta potatisarna ordentligt och lägg dem i saltat vatten i en kastrull. Koka dem som vanligt tills de blir mjuka. Ta ut köttet från kylen och låt det vila i rumstemperatur tills det ska stekas. Sätt ugnen på 225°.
Blanda ihop vinägretten till salladen. Häll olivolja, senap och den pressade vitlöken i en skål och blanda runt. Häll med tunn stråle ner vinägern och rör om samtidigt tills det blir en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar, smaka av. Skölj sallad och låt den torka ordentligt, skiva sockerärtor och fänkål och lägg allt tillsammans i en skål.
När potatisen är färdigkokt häller du av vattnet och låter dem ligga kvar lite i kastrullen och svalna en aning. Ta under tiden fram en plåt eller en ugnsfast form. Och nu, nu börjar det roliga! Ta potatisarna en och en och dräm ner dem med ordentlig kraft på plåten (eller i formen) så att skalet spricker och potatisarna krossas. Vänd dem så att den spruckna ytan kommer överst. Strö över ströbröd och chiliflakes, riv över parmesan, ringla över olivolja och hyvla över någon skiva smör. Ställ in i ugnen.
Lägg en klick smör i stekpannan, stek köttet på hög värme i exakt tre minuter (varken mer eller mindre!) på varje sida och krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och bädda in det i aluminiumfolie. Låt vila i tio minuter. Under tiden häller du vinägretten i salladen och blandar runt. Släng ett öga på potatisen i ugnen, de ska vara härligt gyllenbruna och lite frasiga ungefär samtidigt som köttet är färdigvilat. Skär upp köttet tvärs över muskeltrådarna (inte längs med) så slipper du riskera att det blir segt. Samla upp köttsaften och häll över de skivade bitarna. Servera bums.
Att dricka till skulle jag varmt rekommendera en syrah från Sydafrika, varför inte prova Mullineux för 189 riksdaler.