Söndag 13 maj 2012
Med dofter av ingefära, kanel, fänkål, pomerans och kryddpeppar.
För något år sedan fanns en helt underbar programserie på SVT om Kinas mat. Det var någonting med både råvarorna, miljöerna, smakerna och inte minst den helt fantastiske programledaren Fredrik Önnevall, som gjorde att jag blev fullständigt fast. Och, till min stora lycka inser jag att det just nu spelas in ytterligare en säsong som ska sändas till höst. Heja SVT!
Och så det här med spareribs och revbensbjäll. Jag har hela tiden levt i villfarelsen att det ska vara både komplicerat och tidskrävande att grilla dem själv, och förbannat mig varje gång jag köpte de där färdiggrillade, svettiga sakerna från mataffärens värmebox. Så, nu blir det ändring på det.
Till det här receptet behövs ganska många ingredienser, men inga som är svåra att få tag på i närmaste matbutik. Det enda skulle väl vara kryddblandningen "fem kryddor" isåfall, som är en kinesisk blandning med ingefära, fänkål, kryddpeppar, kanel och pomerans. Finns i asiatiska affärer, kryddbodar och såklart även på nätet.
Det här behövs till fyra personer:
Kokning:
2 kg spareribs
1 gul lök (delad i klyftor)
2 vitlöksklyftor
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1 tsk salt
vatten till kastrullen
Marinad:
1 burk med krossade tomater
2 msk färskriven ingefära
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk "fem kryddor"
1 msk neutral matolja
2 msk sambal oelek
3 msk vitvinsvinäger
2 msk soja
2 msk råsocker (eller vitt socker)
1/2 dl vatten
1 msk maizenamjöl (utrört i lite vatten)
lite salt
Tillbehör:
salladslök
röd chilipeppar
koriander (massor!)
edamamebönor
nudlar (om du vill)
Så här gör du:
Skär spareribs i lagom stora bitar, och lägg i en stor gryta. Fyll på med vatten, och lägg i kryddor och lök. Låt koka upp, och puttra sedan försiktigt i ungefär en timme (tills köttet är genomkokt).
Hetta upp matoljan i en kastrull, häll ner vitlök, ingefära och fem kryddor och låt det fräsa en liten stund så smakerna frigörs. Häll i burken med krossade tomater tillsammans med de övriga ingredienserna (förutom maizenamjölet). Låt puttra ihop i minst fem minuter, rör om då och då. Blanda ut maizenamjölet i lite vatten och häll sen ner det i kastrullen. Blanda runt och låt koka ihop. Ställ åt sidan och låt svalna.
När köttet har kokat klart, tar du upp det ur kastrullen och låter det rinna av lite. Sätt ugnen på 200° (eller om du hellre vill använda utegrillen). Lägg köttet i en ugnsfast form och pensla på rikligt med marinad, överallt. Ställ in i ugnen. Efter en kvart tar du ut och vänder på köttet (och kanske penslar på lite mer marinad) och sedan grillar du andra sidan ytterligare en kvart.
Under tiden hackar du chili och salladslök, kokar upp edamamebönor och nudlar.
Förslag på dryck: En väl kyld riesling, tex. Diedesheimer Herrgottsacker, den alkoholfria varianten Natureo eller varför inte ett kinesiskt öl.
Wei Wei: Mongorian love song (2008)