Helt plötsligt infinner sig en väldig längtan – ja snudd på cravings – på koriander, lime, chili, krispigt grönt, skaldjur, hetta, salt, sött och knapriga nötter.
Musslor från västkusten samsas med smaker från öst.
Sommartid – och en längtan efter enkel matlagning. Det enda du behöver till det här receptet är en grill, ett galler och lite aluminiumfolie, då löser sig resten. Sen kan du få sitta där i kvällsolen på de ljumma klipporna och doppa tårna i det iskalla havet. Eller slå dig ner på stenhällen hemma i förorten och lyssna på de där två ettriga nötskrikorna som har invaderat trädgården. Nåja, allt har sin tid.
För ett år sedan fick jag förmånen att bli inbjuden till ett matlag med ett gäng väldigt goa töser. Upplägget var att vid varje träff laga någonting som vi aldrig har lagat förr. När det så blev min tur svängde jag ihop något med grodlår till förrätt. Ja, ni inser ju – det blev väl inte succé direkt. Och inte blev det bättre av att jag insåg att en av töserna som är med faktiskt är Matilda Lindeblad. Vänta nu, är det DEN Matilda?! Hon som är en av Sveriges bästa matfotografer, och även håller kurser på Fotografiska i just matfotografering? Jo, sant. Och där stod jag. Med min telefon. Och plåtade.
Första gången jag åt det här var hemma hos Fia i Skåne. Det måste ha varit för mer än tio år sedan. Milde tid, tio år?! Jag är inte säker på att receptet är detsamma nu som då, men det är fortfarande precis lika gott. Perfekt för en höstkväll i oktober när vinden viner runt knuten, dimman kryper närmare och alla löv faller i virvlar.