fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_1441

IMG_1377

IMG_1420

Tisdag 25 oktober 2011

Säsong för kejsaren från västkusten!

Första gången jag åt det här var hemma hos Fia i Skåne. Det måste ha varit för mer än tio år sedan. Milde tid, tio år?! Jag är inte säker på att receptet är detsamma nu som då, men det är fortfarande precis lika gott. Perfekt för en höstkväll i oktober när vinden viner runt knuten, dimman kryper närmare och alla löv faller i virvlar.

Receptet passar som förrätt för iallafall fyra personer, och som huvudrätt till två. 

Det här behöver du:
8-10 havskräftor (beroende på storlek) 
1 burk créme fraîche
175 gr roquefortost (eller någon annan mögelost med mycket smak) 
1 dl olivolja 
1-2 vitlöksklyftor
några nypor chiliflakes
2 nävar storbladig persilja

Så här gör du:
Sätt ugnen på 250°. Dela havskräftorna mitt itu på längden och lägg dem i en ugnsfast form (med skalet neråt). Häll ner créme fraîche i en bunke tillsammans med olivolja och osten delad i små bitar. Blanda väl. Pressa ner vitlök. Salta, peppra och häll ner chiliflakes. Hacka persiljan grovt och blanda ihop allt. Klicka ut röran rikligt över hela havskräftorna. Skjutsa in i ugnen ca. 5-10 minuter tills osten bli gyllenbrun. 

Servera tillsammans med ett gott bröd att slurpa upp såsen med, och varför inte ett glas chardonnay som Torricella från Toscana, Italia.

musikM People: Just for You (1997)

 
 
0
0
0
s2smodern
Skaldjur
Söndag 19 juni 2016

En smula pillriga, men ack så goda sommarrullar.

Helt plötsligt infinner sig en väldig längtan – ja snudd på cravings – på koriander, lime, chili, krispigt grönt, skaldjur, hetta, salt, sött och knapriga nötter.
Skaldjur
Onsdag 26 juni 2013

Musslor från västkusten samsas med smaker från öst.

Sommartid – och en längtan efter enkel matlagning. Det enda du behöver till det här receptet är en grill, ett galler och lite aluminiumfolie, då löser sig resten. Sen kan du få sitta där i kvällsolen på de ljumma klipporna och doppa tårna i det iskalla havet. Eller slå dig ner på stenhällen hemma i förorten och lyssna på de där två ettriga nötskrikorna som har invaderat trädgården. Nåja, allt har sin tid.
Skaldjur
Fredag 1 februari 2013

Oväntat glammigt och elegant.

För ett år sedan fick jag förmånen att bli inbjuden till ett matlag med ett gäng väldigt goa töser. Upplägget var att vid varje träff laga någonting som vi aldrig har lagat förr. När det så blev min tur svängde jag ihop något med grodlår till förrätt. Ja, ni inser ju – det blev väl inte succé direkt. Och inte blev det bättre av att jag insåg att en av töserna som är med faktiskt är Matilda Lindeblad. Vänta nu, är det DEN Matilda?! Hon som är en av Sveriges bästa matfotografer, och även håller kurser på Fotografiska i just matfotografering? Jo, sant. Och där stod jag. Med min telefon. Och plåtade. 
Skaldjur
Tisdag 25 oktober 2011

Säsong för kejsaren från västkusten!

Första gången jag åt det här var hemma hos Fia i Skåne. Det måste ha varit för mer än tio år sedan. Milde tid, tio år?! Jag är inte säker på att receptet är detsamma nu som då, men det är fortfarande precis lika gott. Perfekt för en höstkväll i oktober när vinden viner runt knuten, dimman kryper närmare och alla löv faller i virvlar.