Tisdag 25 oktober 2011
Säsong för kejsaren från västkusten!
Första gången jag åt det här var hemma hos Fia i Skåne. Det måste ha varit för mer än tio år sedan. Milde tid, tio år?! Jag är inte säker på att receptet är detsamma nu som då, men det är fortfarande precis lika gott. Perfekt för en höstkväll i oktober när vinden viner runt knuten, dimman kryper närmare och alla löv faller i virvlar.
Receptet passar som förrätt för iallafall fyra personer, och som huvudrätt till två.
Det här behöver du:
8-10 havskräftor (beroende på storlek)
1 burk créme fraîche
175 gr roquefortost (eller någon annan mögelost med mycket smak)
1 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor
några nypor chiliflakes
2 nävar storbladig persilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 250°. Dela havskräftorna mitt itu på längden och lägg dem i en ugnsfast form (med skalet neråt). Häll ner créme fraîche i en bunke tillsammans med olivolja och osten delad i små bitar. Blanda väl. Pressa ner vitlök. Salta, peppra och häll ner chiliflakes. Hacka persiljan grovt och blanda ihop allt. Klicka ut röran rikligt över hela havskräftorna. Skjutsa in i ugnen ca. 5-10 minuter tills osten bli gyllenbrun.
Servera tillsammans med ett gott bröd att slurpa upp såsen med, och varför inte ett glas chardonnay som Torricella från Toscana, Italia.
M People: Just for You (1997)