fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

IMG 6390

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

Grillade, grilled, musslor, mussels, blåmusslor, recipe, recept, grilla, foliepaket, tinfoil, folie, öppen eld, open fire, cooking, kokosmjölk, coconut milk, lime, chili, ingefära, ginger, koriander, coriander, äggnudlar, egg noodles, sommarmat, summer food, enkel mat, sommar, grill, asien, glutenfri öl, gluten free beer, Estrella Damm Daura, Sofija Torebo Strindlund, I huvudet på Elvaelva

Onsdag 26 juni 2013

Musslor från västkusten samsas med smaker från öst.

Sommartid – och en längtan efter enkel matlagning. Det enda du behöver till det här receptet är en grill, ett galler och lite aluminiumfolie, då löser sig resten. Sen kan du få sitta där i kvällsolen på de ljumma klipporna och doppa tårna i det iskalla havet. Eller slå dig ner på stenhällen hemma i förorten och lyssna på de där två ettriga nötskrikorna som har invaderat trädgården. Nåja, allt har sin tid.

 

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du (1-2 portioner):
1 nät färska blåmusslor
1-2 salladslök
1 lime
en bit färsk ingefära
1 röd chilipeppar
1 kruka färsk koriander
några matskedar olivolja
1/2 burk kokosmjölk
några nypor chiliflakes
salt
1 bit gott bröd (att doppa i såsen)
ev. en portion äggnudlar (om du är lite mer hungrig)

Tillbehör:
aluminiumfolie (för ugn/grill)
grill

Så här gör du:
Kör igång grillen! Fyll diskhon med kallt vatten och häll ner musslorna där. Låt vänta en liten stund och sortera sedan bort de musslor som inte flyter – de är inte pigga. Tvätta och skrubba musslorna, ta även bort den lilla biten "skägg" som sticker ut i skarven. Riv av två stora bitar aluminiumfolie och lägg ovanpå varandra. Lägg musslorna i en hög i mitten, skär lök och chili i strimlor, riv ingefära, hacka hälften av koriandern och lägg allt ovanpå musslorna. Pressa över saften från limefrukten, krydda med salt och chiliflakes. Vik upp kanterna på folien så det blir som en påse och ringla till sist ner lite olivolja och halva burken kokosmjölk. Förslut foliepaketet ordentligt.

Låt foliepaketet ligga på grillgallret i ca. 5-10 minuter (tills skalet på musslorna har öppnat sig). Öppna folien försiktigt och lägg ner resten av den färska koriandern. Servera med ett gott bröd att slurpa upp den goda såsen med. Är du mer hungrig kan du under tiden ha kokat upp lite äggnudlar, lagt i en djup tallrik för att sedan hälla över hela innehållet från foliepåsen. Blanda runt och servera din nudelrätt.

Att dricka till: Vatten. Annars passar en iskall öl som perfekt, tex. Singha från Thailand. Är du glutenintolerant behöver du inte misströsta avsaknaden av öl längre, för nu finns det faktiskt en riktigt, riktigt god glutenfri öl att få tag på: Estrella Damm Daura från Spanien. Heja!

musik Creed: With arms right open (1999)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Skaldjur
Söndag 19 juni 2016

En smula pillriga, men ack så goda sommarrullar.

Helt plötsligt infinner sig en väldig längtan – ja snudd på cravings – på koriander, lime, chili, krispigt grönt, skaldjur, hetta, salt, sött och knapriga nötter.
Skaldjur
Onsdag 26 juni 2013

Musslor från västkusten samsas med smaker från öst.

Sommartid – och en längtan efter enkel matlagning. Det enda du behöver till det här receptet är en grill, ett galler och lite aluminiumfolie, då löser sig resten. Sen kan du få sitta där i kvällsolen på de ljumma klipporna och doppa tårna i det iskalla havet. Eller slå dig ner på stenhällen hemma i förorten och lyssna på de där två ettriga nötskrikorna som har invaderat trädgården. Nåja, allt har sin tid.
Skaldjur
Fredag 1 februari 2013

Oväntat glammigt och elegant.

För ett år sedan fick jag förmånen att bli inbjuden till ett matlag med ett gäng väldigt goa töser. Upplägget var att vid varje träff laga någonting som vi aldrig har lagat förr. När det så blev min tur svängde jag ihop något med grodlår till förrätt. Ja, ni inser ju – det blev väl inte succé direkt. Och inte blev det bättre av att jag insåg att en av töserna som är med faktiskt är Matilda Lindeblad. Vänta nu, är det DEN Matilda?! Hon som är en av Sveriges bästa matfotografer, och även håller kurser på Fotografiska i just matfotografering? Jo, sant. Och där stod jag. Med min telefon. Och plåtade. 
Skaldjur
Tisdag 25 oktober 2011

Säsong för kejsaren från västkusten!

Första gången jag åt det här var hemma hos Fia i Skåne. Det måste ha varit för mer än tio år sedan. Milde tid, tio år?! Jag är inte säker på att receptet är detsamma nu som då, men det är fortfarande precis lika gott. Perfekt för en höstkväll i oktober när vinden viner runt knuten, dimman kryper närmare och alla löv faller i virvlar.