Söndag 19 juni 2016
En smula pillriga, men ack så goda sommarrullar.
Helt plötsligt infinner sig en väldig längtan – ja snudd på cravings – på koriander, lime, chili, krispigt grönt, skaldjur, hetta, salt, sött och knapriga nötter.
Vet inte om det är middagen på det här stället som lever kvar, eller längtan tillbaka till det här stället, eller helt plötsligt att kroppen min börjar bli stark och återhämtad på riktigt. Ingen kan iallafall vara gladare än jag, dimtöcknet börjar skingras och kroppen börjar leva igen. Hurra! Nog svamlat om det. Och jag vet, receptet innehåller ohemula mänger olika ingredienser, och det kan vara rysligt pyssligt emellanåt – men det finns genvägar till allt. Lovar.
RECEPTMAKARE: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du (räcker till runt 5-6 hela rullar):
Fyllning:
krispiga salladsblad (jag använde 'hjärtsallad')
några nävar färska räkor
en kruka färsk koriander
några revor med färsk mynta
ett gäng bönskott
5-6 rädisor
saften från en halv lime
en avocado
ett par morötter
en rejäl bit gurka
en färsk röd chili (av önskad styrka)
två nävar jordnötter
rispapper
ris-vermicelli (tunna, låååånga glasnudlar)
Sås:
2 msk soja
2 msk hoisinsås
1 msk asiatisk fisksås
några nypor chiliflakes
2 vitlöksklyftor
2-3 msk vatten (beror på hur 'rinnig' du vill att såsen ska vara)
1 msk jordnötssmör
en slurk risvinäger
saften från en halv lime
(ev. en gnutta råsocker)
Så här gör du:
Börja med att rosta jordnötterna på hög värme i torr stekpanna. Skaka pannan lite då och då, tills nötterna har fått fin färg runt om. Stjälp upp på fat och låt svalna.
Gör sedan såsen (så kan den stå och gosa till sig lite i smakerna, under tiden du förbereder det andra). Blanda ner soja, fisksås, hoisinsås och en slurk risvinäger i en skål. Tillsätt chiliflakes, pressa ner vitlök och saften från en halv lime och klicka i jordnötssmöret. Blanda ihop ordentligt. Späd med någon matsked vatten, tills du får den konsistens du önskar (jag vill inte ha den här såsen allt för tjock, men ändå tillräckligt bindande så den inte slabbar för mycket när du ska servera). Blanda ihop allting, och smaka av. Smakar det som du önskar, eller känns det som det är den där sista pricken över i:et som saknas? Prova isåfall att hälla i en tesked råsocker och blanda runt, så märker du vilken skillnad det blir! Ställ in såsen i kylen för att vila.
Skala räkorna. Lägg de tunna risnudlarna i en skål med ljummet vatten och låt de ligga där under tiden du hackar, hackar, strimlar, hackar, strimlar.... gurka, morötter, rädisor och avocado till långa smala stavar. Hacka mynta, koriander, chili och jordnötter grovt, skölj och dela salladen och skär ev. av den grövsta delen på bönskottens stjälk (om de inte ser så pigga ut). Häll över (de nu mjuka) risnudlarna i ett durkslag så de får rinna av sig ordentligt.
Nu är det dags för finliret! Plocka fram en ren kökshandduk och lägg upp den på arbetsbänken. Fyll en stekpanna med några centimeter djupt kallt vatten och lägg ner ett rispapper så det blir helt täckt av vatten. Vänta någon minut tills pappret känns som ett slajmigt gelatinblad eller en manet. Krama ur vattnet lite och veckla sedan ut bladet på handduken och stryk över med handen så att lite av vattnet hamnar på handduken istället (känns det fortfarande för blött kan du ju vända bladet och även dutta bort vattnet på andra sidan). Flytta bladet till arbetsbänken och börja lägg på alla ingredienser; grönsaker, nötter, örter, räkor, risnudlar... och pressa slutligen över lite lime. Se till så att du lägger alla skurna grönsaker i samma riktning (lättare att vika ihop rullarna då), och är du riktigt seriös så ser du till så att du lägger de schnyggaste sakerna ytterst (för då syns de ju så där fint när rullen är ihopvikt).
Vik in kortsidorna på rispappret först, och sedan den sidan närmast dig. Tryck till lite så fyllningen packas en smula och rulla sedan ihop det hela som en kåldolme. Lägg på fat och lägg en fuktig handduk över (så håller sig rispappret fräscht längre). Pusta ut.
Lägg sedan ett nytt rispapper i stekpannans vattenbad. Ta några djupa andetag, och börja om proceduren med en ny sommarrulle.
När alla rullarna är klara delar du dem på mitten och lägger upp dem lite fint i en skål eller på fat. Häll upp såsen i en skål brevid och hugg in och börja dippa!
Är det så att du får panik över detta slajmiga rispapper som då rakt inte alls beter sig som du önskar? Misströsta icke! Strunta i rullarna, och gör en god sommarsallad istället. Blir hur bra som helst det också.
Att dricka till: En ljus öl, en alkoholfri Ginger Beer, eller varför inte en krispig Riesling från Österrike, tex. Tegernseerhof.
Meek Mill & Rick Ross: No church in the wild (2012)