Tisdag 24 juli 2012
Och så kom den där solen då, änteligen.
Inte för stark, inte för söt – däremot ljuvligt god. Aperol började tillverkas år 1919 i norra Italien som en aperitif med smak av blodapelsin, örter och lite bittert. Men så en dag på femtiotalet, på en av barerna vid Gardasjöns glaciärturkosa vatten, bland välpolerade Riva-båtar och eleganta semesterfirare med sköldpaddsskalsfärgade Persol på näsan, uppfanns så den här sofistikerade varianten av sommardrink.
Det här behöver du:
3 delar prosecco* (eller något annat torrt vitt bubbel)
2 delar Aperol*
1 skvätt bubbelvatten (se bara till att inte använda en allt för salt variant på vatten)
en näve isbitar
en skiva apelsin
* Vill du ha en alkoholfri variant, går det alldeles utmärkt att byta ut Aperol mot Sanbitter, och prosecco mot bubbelvatten.
Så här gör du:
Häll isbitarna i ett stort vinglas, fyll på med Aperol, prosecco och bubbelvatten. Toppa med apelsinskiva. Cin Cin!