Fredag 3 augusti 2012
Att det var så löjligt enkelt.
För mig är iskaffe semesterkänsla. Att sitta på en strand i sommarvärmen, och sörpla kallt kaffe med skramlande isbitar. Många är de gånger jag hängt över café- och bardiskar för att tjyvkika på ingredienser och proportioner men aldrig har jag liksom lyckats få till det så där riktigt bra när jag väl har kommit hem. Förrän nu. Nu kan jag således stolt meddela att problemet är löst, och det smakar precis som jag kommer ihåg att det ska smaka. Så, varsågoda: Mitt enklaste och godaste recept på iskaffet.
Nyckeln till framgång heter kondenserad mjölk, och då den osockrade varianten (den sockrade tycker jag smakar lite för mycket kola för att passa här, den kan istället användas till att baka den här förtjusande muffliga chokladkakan). Vill du ha ditt iskaffe sötare är det bara att smaksätta med lite råsocker istället.
Vad är då kondenserad mjölk egentligen? Egentligen helt vanlig mjölk med vätskan reducerad till en fjärdedel. Mjölken är sedan paketerad i plåtburkar för att få lång hållbarhet, och den används väl annars mest i kakor, bakverk och i glass. Konsistensen är krämigare än mjölk, lite som grädde.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
1 stort glas
några nävar med isbitar
en kall espresso (eller annat starkt kaffe)
kondenserad mjölk (osötad)
ev. lite råsocker
Så här gör du:
Fyll glaset med isbitar, häll över kaffe och sedan mjölk. Rör om och låt stå en liten stund innan du sörplar i dig, så blandar sig smakerna lite mer.
Och, visst är ankan söt? Skrattade så jag nästan grät när jag såg den!
Rainbow: A light in the black (1976)