Söndag 12 februari 2017
En syrlig drink från andra sidan jordklotet.
Det finns hur många varianter (och skrönor) som helst kring drinken 'Pisco Sour'. En säger att den är från Peru, en annan att den är från Chile. En menar att den ska vara med lime och en annan att den ska vara med citron. En hojtar om äggvita – och en låter bli. En kräver krossad is, och en att det ska vara en 'shaken not stirred'-variant.
Så, vad gör man? Man gör helt enkelt som man vill, och vad man själv tycker är godast. Jag gillar inte att klydda till saker för mycket, så då blir det den här varianten som inte kräver allt för mycket förberedelser och som går snabbt att svänga ihop.
Vad den smakar? Jag skulle säga som en snäll variant av Margarita, men utan salt och den stingsliga spritsmaken. Lite elegant och syrlig, men inte allt för stygg. Passar perfekt att sörpla i sig till en bit bröd med aji pebre, eller till en näve nachos.
Recept: Trad. Chileno
Det här behöver du till en drink:
1/2 dl Pisco
1 msk florsocker
saften från en lime
några rejäla isbitar
några droppar Angostura Bitter (om du har)
Tillbehör:
Shaker
Så här gör du:
Häll ner Pisco, florsocker, limesaft och isbitar i en shaker. Skaka loss ordentligt tills drinken har blivit riktigt kall och isbitarna nästan försvunnit. Häll upp i glas och servera på studs. Vill du, så häll över några droppar Angostura Bitter (egentligen blir detta snyggast om du gör den peruanska varianten som innehåller äggvita, då stannar nämligen dropparna så där fint överst utan att blandas ut).
La Mar: Still wild (2015)