Valborgsmåndag 30 april 2012
Bästa hälsa-våren-välkommen-drinken.
Kolpjådden tar i för kung och fosterland där uppe i trädtopparna, solen värmer bleka vinterkinder och ljuset har äntligen hittat tillbaka. Fira maj månads ankomst med en riktigt vårlig rabarbermojito. Vill du inte dricka rom går det alldeles utmärkt att göra en alkoholfri variant med bubblig fläderdryck eller varför inte lite klassisk sockerdricka.
Inspirationen till drinken fick jag när jag gjorde denna Pavlova, och insåg att rödbeta inte alls var så dumt för att få till den härliga röda färgen. Muskotnöten då? Ja, den ger lite karaktär och balanserar upp det söta.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behövs till rabarberlagen (räcker till ca. 4 drinkar):
5-6 rabarberstjälkar
2 dl råsocker (strö)
2 dl vatten
1/2 vaniljstång (skårad)
1 rödbeta
Det här behövs till en mojito:
1 nypa riven muskot
2 nypor riven limezest (yttersta skalet)
saften från en halv lime
5-6 myntablad
5 cl vit rom
1 dl egentillverkad rabarberlag
is i massor!
Så här gör du rabarberlag:
Tvätta och rensa rabarberstjälkarna. Skär dem i bitar och lägg i en vid kastrull tillsammans med socker, vaniljstång och vatten. Skala och dela rödbetan och lägg ner i kastrullen. Låt koka upp, småputtra sedan i ca. 10-15 minuter tills rabarbern är mjuk – rör om lite då och då. Ta bort rödbetsbitarna och låt svalna. Sila lagen till en nästan klar röd vätska (spara gärna rabarberbitarna som blir över – de smakar perfekt till nygräddade pannkakor och en klick grädde!). Förvara lagen kylskåpskall i en burk med tätslutande lock.
Så här blandar du drinken:
Häll ner riven muskot tillsammans med zest och saft från lime i ett högt glas. Lägg ner några myntablad och muddla (mortla runt, dvs. pressa så att smakerna frigörs). Har du inget "riktigt" muddlingsverktyg går det finfint att använda en trämortel eller träslev. Häll i rom, och massor av is. Avsluta med att hälla över rabarberlagen. Dekorera med ytterligare några myntablad. Servera och njut av att sommaren är på väg!
Lunds Studentsångare: Majsång av Fredrik Kuhlan (2007)