Fredag 5 augusti 2011
En mäktig smak av både nordafrika och Sicilien.
Avocado, mandel, råsocker, mjölk och is. Första gången jag drack det här, var på den lilla strandbaren Costa del Sol på västra sidan av Sicilien. Bara namnet på drinken lät alldeles för galet för att jag skulle kunna låta bli att prova. För, hur i hela fridens skulle en milkshake med avocado kunna vara god?! Ja, det var väl inte helt oväntat förstås; det var fantastiskt gott. Och mäktigt.
I originalreceptet tror jag att det användes mandelmjölk istället för kossamjölk, men jag måste säga att det här är godare – jag har fortfarande inte riktigt lärt mig gilla den där mandelmjölken. Även om den nu ska vara så där jättenyttig (eller, är det kanske precis just därför?!).
Ingredienser till 1 stor eller 2 mindre portionsglas:
1 avocado
2-3 matskedar råsocker
1 näve mandel
5 dl mjölk
ett gäng stora isbitar
Kör mandeln i mixer så den blir finfördelad, dela avocadon i bitar och lägg i tillsammans med råsocker. Kör några varv med mixern igen, och häll sen i mjölk och isbitar och låt mixern gå varm några minuter på högsta fart. Häll upp i glas, tryck ner några tjocka sugrör, och sörpla på.
Queen of Henna: Sambala (2002)