Tisdag 23 augusti 2011
Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.
Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.
RECEPT: margit torebo
Det här behöver du:
bondbönor och potatis (ungefär 1 del bönor och 2 delar potatis)
1 skvätt mjölk (till gröten)
1 rejäl klick smör
några skivor sidfläsk
salt och peppar
mjölk (till servering)
Rårörda lingon:
3 dl färska lingon
1 dl socker
lite vatten
Rensa lingonen och blanda med socker och en aningens vatten. Rör om tills sockret löser sig. Häll upp i en burk och ställ in i kylen så länge.
Spritsa (skala) bondbönorna. Lägg dem i en kastrull med vatten, och låt koka en tio minuter eller så – tills de blir riktigt mjuka. Skala och koka även potatisen. När bönorna är färdiga häller du av vattnet och tar bort skalet (har du inte tillräckligt härdade nypor kan du skölja av bönorna en stund i kallt vatten först).
När potatisen är färdig häller du av vattnet och mosar ner dina små rara bönor tillsammans med smör och mjölk och kryddor (mormors bönegröt var slät och nästan lite seg i konsistensen, min variant är lite grövre, mer tuggmotstånd). Stek fläsket knaprigt.
Lägg upp en stor portion bönegröt i djup tallrik, häll över kall mjölk och en klick rårörda lingon. Servera med sked – och ät det stekta fläsket med fingrarna.
Delta Rhythm Boys: Flickorna i Småland (1949)