Fredag 24 augusti 2012
Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.
Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl siktat dinkelmjöl
150 gr smör
några matskedar iskallt vatten
Fyllning:
6-10 rödbetor (beroende på storlek)
1 bit chèvre (getost)
2-3 stora rödlökar (eller en stor knippe med små)
2 ägg
2.5 dl gammaldags mjölk (eller standardmjölk med en skvätt grädde i)
1 klick smör
några matskedar råsocker strö (eller vitt strösocker)
en skvätt balsamvinäger
lite vatten
1 tsk honung
några matskedar olivolja
en knippe färsk timjan
salt
svart- och vitpeppar
Verktyg:
en springform med löstagbara kanter
Så här gör du:
Skölj rödbetorna och skär av blasten. Koka under lock tills de blir mjuka (ca. 20 minuter beroende på storlek). Häll av vattnet, och låt dem svalna. Gör under tiden pajdegen. Blanda mjölet och smula ner smör, häll i lite kallt vatten och knåda ihop till en deg. Sno in i plastfolie och ställ i kylen en stund för vila.
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna ringar. Stek dem på medelvärme med en klick smör. Häll över socker, balsamvinäger och lite vatten. Rör runt, sätt på locket och låt puttra tills löken är riktigt mjuk och nästan genomskinlig och vätskan har kokat in (tar ca. 20 minuter). Ställ åt sidan för att svalna.
Ta ut degen ur kylen och klä in formen ända upp till kanterna. Nagga degen med en gaffel, och sätt in i ugnen tio minuter tills den har stelnat och börjar släppa lite från kanterna. Ta ut och låt svalna. Under tiden skalar du rödbetorna och skär dem i ganska tjocka skivor. Fyll upp pajformen med rödbetorna. Knäck ägg i en bunke och blanda med mjölk, honung, olivolja, några revor timjan, salt och rejält med peppar. Häll äggstanningen över rödbetorna. Toppa med den karamelliserade löken och allra överst; skivor av getost. Strö över lite timjan och sätt in i ugnen på 180° ca. 30-40 minuter, tills osten har smält och fått färg. Ta ut pajen och låt den vila en stund innan den serveras, så stelnar den till sig lite.
Gustavo Santaolalla: Brokeback Mountain I (2005)