Fredag 31 augusti 2012
Ett runt, stort och pudrigt vaniljhjärta.
...som egentligen visade sig vara farmors tårta på italienska. Första gången jag åt torta della nonna, var hemma hos den här familjen i Helsingborg. Den serverades då med flagad mandel, apelsinzest och ett tunt täcke florsocker – och smakade himmelskt. Det var liksom något med smakerna. Både smördeg och vaniljfyllning gjorde att kakan kändes bekant – men ändå inte. Till sist förstod jag. Det här var ju ett enda jättestort vaniljhjärta! Ni vet, de där hjärtformade konditoribakverken med florsocker på, som när de är som allra bäst, är just himmelska, och när de då inte är så där himmelska, mest smakar ingenting och dammar i munnen. De kakorna.
Torta della Nonna är dock en klassisk italiensk kaka. Det finns tusentals recept på den, och nästan alla är de olika. Ibland byts mandel ut mot pinjenötter, ibland mot inga nötter alls. Ibland är kakan högre, ibland nästan som en paj och utan täcke. Kakan går alldeles utmärkt att ätas som den är, annars passar lite ljummen körsbärssås alldeles lysande därtill.
Det här behöver du:
Pajskal
5 dl vetemjöl
200 gr smör
1 dl socker
1 äggula
lite rivet citronzest (yttersta skalet) från en citron eller apelsin
Fyllning
3-4 dl av din godaste vaniljkräm
Tillbehör:
bakplåtspapper
ev. naggare
florsocker
ev. körsbär
ev. din godaste körsbärsmarmelad
Så här gör du:
Börja med att göra vaniljkrämen och ställ den i kylen för att svalna. Häll ingredienserna till pajskalet i en bunke, riv ner lite citron- eller apelsinzest och knåda ihop till en jämn deg. Lägg degen i kylen för att vila en halvtimme.
Sätt ugnen på 200°. Ta ut degen och dela i två bitar. Kavla ut en del på en bit bakplåtspapper – här behövs det säkert lite extra mjöl för att inte allt ska fastna. Skär ut en stor cirkel (använd gärna en kakform som mall) med en kniv och skjutsa sedan upp deg och bakplåtspapper på en plåt. Bred ut den kylda vaniljkrämen på degen. Spara en bit ytterst (för att sedan kunna försluta locket). Kavla ut den andra biten deg – även den på bakplåtspapper.
Och nu kommer vi till utmaningen: Den utkavlade deg nummer två ska nu vändas över vaniljkrämen, som ett lock. Ta ett djupt andetag, håll ett lagom balanserat tag om bakplåtspapper och det utkavlade deghåvetet och *poff* vänd snabbare än blixten. Var inte orolig om det blir alldeles för mycket av både sprickor och knasiga veck i degtäcket – det är därför man pudrar på lite florsocker senare.
Renskär kanten, och nagga med en gaffel. Ställ in i ugnen ca. 20 minuter tills den är färdig (se bara till så att kakan inte tar för mycket färg). Ställ för att svalna. Pudra över florsocker, dekorera med ett gäng körsbär. Öppna en burk av din godaste körsbärsmarmelad, häll ner i en kastrull och värm försiktigt under omrörning. Marmeladen blir då lite rinnigare och till en perfekt sås för kakan.