Tisdag 3 maj 2011
Agretti (salsola soda) från Lazio – årets lilla gröna?
Jag tror det kommer bli så i sommar. Den här gröna saken kommer att invadera torghandlarnas lådor. Om inte i år, så iallafall nästa år, eller nästnästa. För, jag vet att den kommer hit. Förr eller senare.
Agretti kommer ursprungligen från Italien, odlas i jord med saltvatten, men går även att få att växa hemma i kruka, om man bara får tag på fröer vill säga – vilket definitivt inte är det lättaste just nu. Den lilla krabaten ser ut som ett tjockt gräs, smakar ungefär som en krispig, mineralig och salt variant av spenat (det där lät kanske inget vidare... men den är fantastisk!).
Vad man gör med den? Stek den lite lätt i olivolja och smör tillsammans med vitlök. Salta och peppra, servera till rykande nygrillad fisk. Eller, om du hellre vill äta den rå; häll över lite citron, blanda med örtsalt och olivolja. Vill du piffa till det lite extra smular du ner stekta brödkrutonger också. Piff!