Lördag 20 april 2013
Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!
Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.
Men, jag kom på att sparris är gott och att smördeg kanske kan bli bra. Och lite parmesan och citron på det – det är ju italienskt! Så fick det bli. Och, den blev ju inte alls så pjåkig – den här "italienska" pajen.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
2 buntar grön sparris
1 rulle färdig smördeg (Ja, jag vet, här skulle jag såklart gjort egen smördeg. Johan har ett bra recept här.)
1 burk creme fraiche
2 ägg
2 nävar riven parmesanost
2 rågade tsk stark senap
1 citron (både saft och zest)
några msk finhackad gräslök
2 nävar hasselnötter
salt & peppar
(och nej, rödlöken som är på bilden fick inte följa med till slut)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Ta ut smördegen från kylen. Skölj av sparrisen och skär eller knäck bort den träigaste delen. Häll ner creme fraiche tillsammans med äggulor (spara vitan), parmesan, senap, lite saft från citron (spara resten av citronen), gräslök samt salt och peppar. Blanda runt och smaka av.
Veckla ut smördegen på bakplåtspapper och lägg upp på en bakplåt. Häll försiktigt på creme fraiche-röran men spara ungefär två centimeter runt om. Lägg på sparrisen. Vik över kanterna lite, och pensla med äggvitan.
Sätt in i ugnen ungefär 25 minuter tills pajskalet får lagom med färg. Ta sedan ut plåten och låt pajen svalna. Under tiden rostar du hasselnötterna i torr panna, tills de börjar dofta ljuvligt och får färg. Ställ åt sidan för att svalna. Gnugga dem sedan mellan handflatorna så att skalet lossnar och hacka dem grovt. Riv zest från citronen och strö över pajen tillsammans med de hackade hasselnötterna och en liten skvätt olivolja. Buon appetito!
Petter: April (2013)