fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Grönt
  • Gratäng med aubergine, tomat, mozzarella och lite gammalt bröd

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

gratäng, gratin, casserole, aubergine, äggplanta, recept, recipe, vegetarisk, vegetarian, tomat, tomato, mozzarella, basilika, basil, thymes, timjan, rosmarin, rosemary, parmesan, ost, cheese, Masseria Montelauro, Apulia, Puglia, I huvudet på Elvaelva

Onsdag 1 maj 2013

Med längtan till både sol och värme.

Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.

Det här behöver du:
2 aubergine (äggplanta)
1 burk krossad tomat
3 mozzarellaknyten
2 nävar riven parmesanost 
10-12 små kvisttomater
1-2 gul lök (beroende på storlek)
en rejäl bit dagsgammalt gott surdegsbröd
några klyftor vitlök
färska örter (basilika, timjan, rosmarin...)
olivolja
salt & peppar 

Tillbehör:
ugnsfast form 
hushållspapper 

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Tvätta och skär äggplantorna i tunna skivor. Lägg skivorna på hushållspapper och strö över lite salt (detta gör att det "dunstar bort" lite vätskan, och att gratängen inte blir sumpig). Skala och finhacka löken, stek försiktigt i lite olivolja så den blir mjuk – men inte tar färg. Häll ner tomatkross i en kastrull tillsammans med en skvätt olivolja, salt, peppar, pressad vitlök och den nystekta löken. Låt koka ihop en stund på medelvärme.  Under tiden vänder du på äggplanteskivorna och saltar lite försiktigt på den sidan också.

Hacka örterna grovt, dela mozzarellan i små bitar, riv parmesanosten, dela de små körsbärstomaterna och hacka brödet grovt. Ta en bit hushållspapper och lägg över äggplanteskivorna. Tryck till så att så mycket vätska som möjligt fastnar, sen är de klara att använda!

Häll lite olivolja i botten på din ugnsfasta form, och varva sedan äggplanteskivor, tomatsås, hackade örter, färska tomater och mozzarella (här räckte det till två omgångar av allt). Till sist strör du över brödbitarna, parmesanosten och rejält med olivolja. Sätt in i ugnen ungefär 35 minuter, tills gratängen får en gyllenbrun fin yta. Låt svalna en smula innan du sätter tänderna i den.

musik Jónsi: Gathering stories (2011)

 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Grönt
Onsdag 1 maj 2013

Med längtan till både sol och värme.

Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.
Grönt
  Lördag 20 april 2013

Lite vårkänsla blev det ju allt till slut!

Det var dags för fest, och på min lista till knytkalaset stod det "italiensk paj". Och det blev helt still i min hjärna. Vad skulle jag svänga ihop då? Den enda pajliknande italienska sak som jag har ätit är den här, men det är ju en efterrätt och det var nog inte riktigt vad som var tänkt. Så jag fick fundera några vändor till. Och hittade inget – alls.
Grönt
Fredag 24 augusti 2012

Sensommarens färg och smak i en paj med riktigt frasig botten.

Rödbetor, chèvre, karamelliserad lök och lite dinkel. Kanske lite otippat med en paj, men alldeles förtjusande (och lite oväntat) gott. Och mäktigt. En blandad grönsallad och den här goda senapsvinaigretten sitter som en smäck därtill.
Grönt
Lördag 5 november 2011

En liten brunskimrande sten full av värme och kärlek.

När jag var liten hade vi som tradition att äta rostade kastanjer på min födelsedag– till fasa för mina stackars kompisar som kom på kalas. Och, när jag en gång var lite så där himlastormande nyförälskad och ville ge intryck av att både vara kosmopolisk och kanske lite finkulturellt svår, då bjöd jag på ett stort fat rostade kastanjer tillsammans med den dyraste flaskan champagne jag kunde uppbringa. Här skulle det allt göras intryck!
Grönt
Tisdag 23 augusti 2011

Bönegröt med kall mjölk, rårörda lingon och stekt fläsk.

Småländsk husmanskost när den är som bäst. På sensomrarna hos mormor och morfar, serverades emellanåt det här till middag. Mormor plockade först bönorna ute i trädgården. Morfar satt vid matbordet i köket och gjorde fnittriga grimaser med sina glappande löständer. Och jag, jag åt så jag höll på att sprängas.
Grönt
Lördag 21 maj 2011

En liten fräsching till grillen.

Ibland behövs det inte så mycket för att det ändå ska kittla smaklökarna lite. Några gröngula saker, sen är det klart – och både köttet, fisken och halloumin blir lycklig.
Grönt
Tisdag 3 maj 2011

Agretti (salsola soda) från Lazio – årets lilla gröna?

Jag tror det kommer bli så i sommar. Den här gröna saken kommer att invadera torghandlarnas lådor. Om inte i år, så iallafall nästa år, eller nästnästa. För, jag vet att den kommer hit. Förr eller senare.