Onsdag 1 maj 2013
Med längtan till både sol och värme.
Första gången jag smakade den här gratängen var på en resa långt söderut i Italien. Vi var nere i Puglia och bodde några nätter på detta fullständigt magiska ställe. På luncherna dukades det upp de ljuvligaste bufféer. Det var öronpasta, öronpastagratäng och öronpastasallad. Det var citron, olivolja och tomat. Det var sagolik mozzarella, förtjusande frikadeller och en och annan stingslig sardell. Och så den här gratängen med aubergine, tomat, örter, ost och bröd. Servera den ljummen som tillbehör till en bit kött – eller ät den bara precis som den är.
Det här behöver du:
2 aubergine (äggplanta)
1 burk krossad tomat
3 mozzarellaknyten
2 nävar riven parmesanost
10-12 små kvisttomater
1-2 gul lök (beroende på storlek)
en rejäl bit dagsgammalt gott surdegsbröd
några klyftor vitlök
färska örter (basilika, timjan, rosmarin...)
olivolja
salt & peppar
Tillbehör:
ugnsfast form
hushållspapper
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Tvätta och skär äggplantorna i tunna skivor. Lägg skivorna på hushållspapper och strö över lite salt (detta gör att det "dunstar bort" lite vätskan, och att gratängen inte blir sumpig). Skala och finhacka löken, stek försiktigt i lite olivolja så den blir mjuk – men inte tar färg. Häll ner tomatkross i en kastrull tillsammans med en skvätt olivolja, salt, peppar, pressad vitlök och den nystekta löken. Låt koka ihop en stund på medelvärme. Under tiden vänder du på äggplanteskivorna och saltar lite försiktigt på den sidan också.
Hacka örterna grovt, dela mozzarellan i små bitar, riv parmesanosten, dela de små körsbärstomaterna och hacka brödet grovt. Ta en bit hushållspapper och lägg över äggplanteskivorna. Tryck till så att så mycket vätska som möjligt fastnar, sen är de klara att använda!
Häll lite olivolja i botten på din ugnsfasta form, och varva sedan äggplanteskivor, tomatsås, hackade örter, färska tomater och mozzarella (här räckte det till två omgångar av allt). Till sist strör du över brödbitarna, parmesanosten och rejält med olivolja. Sätt in i ugnen ungefär 35 minuter, tills gratängen får en gyllenbrun fin yta. Låt svalna en smula innan du sätter tänderna i den.
Jónsi: Gathering stories (2011)