Tisdag 27 september 2011
Vitt, beige och duvblått – långt söderut i Puglia.
Vi åker längs slingriga vägar kantade av knotiga gamla olivträd och minutiöst lagda stengärdesgårdar. Frenetiskt muttrandes över den syditalienska (o)förmågan att ha någon som helst logik i placeringen av vägskyltar. Otranto till höger, Otranto till vänster och Otranto rakt fram... och allt detta i samma korsning?!
Det börjar bli mörkt – beckmörkt, och vi står plötsligt vid vägs ände. Det enda som hörs är syrsornas ettriga gnisslande. Mobiltelefonen visar hånfullt nessun servizio – vi är helt enkelt grymt vilse. En timme senare lyckas vi iallafall med bedriften att stå utanför grinden till Masseria Montelauro* och tar några djupa andetag. Där inne flämtar ljusskenet från mängder av lyktor, träden är klädda med ljusslingor och några hundar välkomnar oss på grusgången. Utanför vårt rum dukas det – mitt i natten – upp en fantastisk middag med vin från granngården och den ljuvligaste efterrätt med citron och mandel (receptet hittar du här). Det är höst, 28° varmt, molnfri himmel och lugnt och stilla. Vi har landat.
Masserian är från slutet av 1800-talet och var från början en bondgård. Allt är renoverat med omsorg om historien, det enda som är nytt är poolen mitt på gården. Alla rum har sin egen uteplats som antingen vetter in mot gården eller ut mot fälten. Fruktträden är kvar sedan gammalt och rymmer spännande sorter av både kärn- och stenfrukter. I trädgårdslandet växer en salig blandning av olika pepparsorter, zucchini, tomater, pumpor och bönor, och i hagen står två små studsiga minihästar och en galen åsna som varje morgon halv åtta skrämmer livet ur oss gäster när han envisas med att tro att han är en tupp. Här är det närproducerat så det ryker om det, allt från frukostens hemgjorda ricotta, till lunchernas orecchiette, middagarnas gratänger och spännande skaldjursvarianter och den gedigna vinlistan från trakten.
Hit åker du för maten, miljön, solen och lugnet. Eller så knäpper du på cykelskorna och avverkar de slingrande vägarna. Eller åker på historierunda och känner närheten till både Afrika och Orienten. Eller åker ner till Porto Badisco och äter ricci di mare, om du vågar.
* Till Masseria Montelauro tar du dig enklast via flyg till Brindisi. Från flygplatsen är det sedan 80 km rakt söderut. Ta gärna med GPS.