fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG_0290

IMG_0197

IMG_1246

IMG_0249

IMG_0043

IMG_0180

IMG_0191

IMG_1249

IMG_0158

IMG_1221

IMG_1223

IMG_1225

Fredag 14 oktober 2011

Som att kliva rakt in i en scen ur den klassiska filmen Gudfadern.

Men, vi är inte i Corleone på Sicilien, utan långt söderut på italienska fastlandet.Masseria il Frantoio ligger ungefär en halvtimmes bilfärd norr om Brindisi, mitt bland 200-åriga gamla olivlundar och bara några minuter från det skummande blå adriatiska havet med sina vidsträckta sandstränder. 

Själva gården är från 1800-talet och nuvarande ägarparet har drivit agriturismo här sedan drygt tjugo år tillbaka – vilket märks. På kvällen blir du serverad en sjurätters middag med rakt igenom egenproducerade råvaror. Det är mat från förr, rustikt, genuint och ganska sparsamt kryddat. Passionerat berättas det om speciella bönor som lyckats odlas igen efter tvåhundra år i glömska, om ympade citronträd där det växer både mandarin och apelsin, om olivoljor och viner. Och vi bara sitter och tindrar.

Vi får äta pasta med vita bönor (kanske inte det godaste jag har ätit), små pizzabitar med rostade sesamfrö och tapenade av vildlök, halvmeterslånga gröna bönstjälkar i tomatsås, spännande krämiga ostar, friterade zucciniblommor, nyfångad fisk och en bedårande mandelmarängkaka. Och fyraåringen i sällskapet får en egen meny uppdukad på fint porslin och med dyrbara frivoliteter till dukar. Vackert upplagt och helt igenom anpassat för en liten människa, vilket känns varmt långt in i hjärtat. Och hon äter, och äter. Pizzabitar, orecchiette med tomatsås, friterade knyten med kyckling och ost, spagettipotatis och en alldeles egen chokladtårta. Vi vuxna får äran att avsluta middagen med vars ett glas hemgjord absinth, vilket säkert är bra. Bara att gå de tio metrarna bort till sitt rum känns som ett projekt. Och, såklart vaknar man dagen efter och är vrålhungrig. Igen.

Det enda som gör att det fastnar som lite i halsgropen är att upplägget verkar lite för regisserat. Personalen är snabb, och det känns som allt följer ett givet schema, utan lyhördhet för gäst eller situation. De flesta gästerna kommer från det stora landet i väst och verkar mest vara här för att pricka av ett ställe på listan, men det finns såklart undantag. De sitter också och skruvar lite generat på sig emellanåt när cirkusdirektören, förlåt; ägaren, högtidligt sveper runt mellan borden och berättar samma historia för antagligen miljonte gången.

Det här är annars ett fantastiskt ställe att stanna till några dagar på. Att besöka Ostuni, "La Cittá Bianca", staden som badar i ett rosaskimrande kvällsljus med alla sina vitputsade fasader sätter sina spår. Ta sikte på den gamla stadsdelen och förvilla dig i labyrinterna av stenlagda smågator, ät sedan en oförglömlig middag på Osteria del Tempo Perso. Eller åk till Alberobello, staden med hundratals Barbapappehus, eller Trulli som det egentligen heter. Eller så får det väl bli en dag vid havet och de mäktiga sanddynerna. Igen.

 

musikNino Rota: The Godfather, Apollonia (1972)

 


 
0
0
0
s2smodern
Italien
  Lördag 4 november 2017

En matresa till tanterna i Rom.

Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag haft en långhelg i oktober rödmarkerad i min almanacka utan att ha någon som helst susning om vad som var i görningen. Jag har haft mina aningar om att det på något sätt skulle kunna hänga ihop med en stundande jämn födelsedag, men inte mer än så...
Italien
Fredag 23 september 2016

Vill du följa med på en inspirationsresa till Toscana?

En långhelg i vår eller i höst, tar vi flyget ner till Rom. Vi följer kusten norrut, stannar till vid den där lilla bensinmacken mitt i ingenstans och beställer en illerstark espresso i sällskap av en sån där florsockerstinn bulle med krämig chokladfyllning.
Italien
Måndag 1 december 2014

Det här med att förlänga en sommar.

Precis innan november månad tog vid, for två tilltufsade själar söderut. Vi styrde kosan mot turkost vatten, bråddjupa stup, dånande vågor, misto fritto och rosaskimrande hus och hamnade i Camogli som är en av Italiens äldsta (och allra stoltaste) hamnstäder.
Italien
  Söndag 23 mars 2014

Om längtan, förväntan och verklighet.

Tillsammans med en handfull andra väsksläpande resenärer kliver vi ombord. Båten kränger till mot en svallvåg och tuffar sedan rakt in i den mjölkiga dimman. Det enda som syns är de tjocka pålarna som då och då bryter vattenytan för att markera väg. Jag drar kappan en smula närmare och försöker värma händerna i fickorna. Båtens kapten doftar Aqua Vera på flera sjömils avstånd och hans stora solglasögon glimmar kaxigt på näsan. Jag anar att han lika bra kan köra den här sträckan med förbundna ögon.
Italien
Fredag 7 september 2012

Gammal historia samsas med passionerat nördig hightech.

Bland böljande kullar vid lilla byn Puegnano och med hänförande utsikt över nästan hela Gardasjön, ligger så vin- och olivoljegården Comincioli. Den har funnits här i närmare sexhundra år, och ägts av samma familj ända sedan begynnelsen. På dess moränleriga marker växer gamla och helt unika sorter av både olivträd och vinrankor som överlevt tidens tand. Här förvaltas historian med varsam hand, men skenet bedrar en smula. 
Italien
Måndag 27 augusti 2012

För turturduvor och en och annan liten barnfamilj.

Lite drygt en timmes bilfärd öster om Milano, på västra sidan av Lago di Garda, ligger så Villa Arcadio. Från början ett gammalt 1300-talskloster, som fått fullständigt förfalla i nästan hundra år, tills en italiensk-finsk familj i mitten av 90-talet fick upp ögonen för det. Eller, det var kanske inte så mycket själva ruinen de fick upp ögonen för, utan den hisnande utsikten som nog måste vara en av de vackraste att uppbringa kring sjön. De slog till, köpte klosterruin med tillhörande mark och höll på i lite drygt tio år med att restaurera och renovera innan så hotellet äntligen kunde slå upp portarna för sina första gäster.
Italien
Tisdag 14 augusti 2012

Det blå huset vid bergets kant.

Det här huset har jag drömt om att resa till i nästan tio år. Jag har haft det bokmärkt i min dator, tittat på det emellanåt, längtat lite, planerat lite. Och mannen min har bara rynkat på näsan. Sommarsemester ska enligt honom tillbringas vid havet, i en solstol – basta. I år lyckades jag dock övertala honom till att prova åtminstone en ynka sommarvecka i italienska alperna.
Italien
Fredag 14 oktober 2011

Som att kliva rakt in i en scen ur den klassiska filmen Gudfadern.

Men, vi är inte i Corleone på Sicilien, utan långt söderut på italienska fastlandet.Masseria il Frantoio ligger ungefär en halvtimmes bilfärd norr om Brindisi, mitt bland 200-åriga gamla olivlundar och bara några minuter från det skummande blå adriatiska havet med sina vidsträckta sandstränder. 
Italien
Tisdag 27 september 2011

Vitt, beige och duvblått – långt söderut i Puglia.

Vi åker längs slingriga vägar kantade av knotiga gamla olivträd och minutiöst lagda stengärdesgårdar. Frenetiskt muttrandes över den syditalienska (o)förmågan att ha någon som helst logik i placeringen av vägskyltar. Otranto till höger, Otranto till vänster och Otranto rakt fram... och allt detta i samma korsning?!
Italien
Torsdag 25 augusti 2011

Femtioelva trappsteg ner öppnar sig ett himmelrike.

Vi är mitt på Amalfikusten, i lilla byn Praiano. Vägen letar sig längs hisnande stup på flera hundra meter, och husen ser ut som om de är fastlimmade längst klippkanterna. Det är stilla, sommarsäsongen lider mot sitt slut, tempot är lugnare, busskaravanerna med amerikanska turister är borta och luften är hög och klar. 
Italien
Onsdag 25 maj 2011

Kulinariska äventyr i Firenze.

Det finns oändligt med anledningar att åka till Florens. Förutom att staden är vacker så det gör ont långt in i själen, så är den också så där lagom stor för att strosas runt i. Florens må vara fylld av turister som alla vill få en skymt av uffizierna, bli fotograferade utanför pampiga Santa Croce, eller pengastint rusa mellan lyxbutikernas snorkiga fröknar på Via de' Tornabouni. Men, allt det där är förlåtet. Det finns en annan sida också. Den kulinariska.
Italien
Måndag 9 maj 2011

Långsamhetens lov, söder om Marsala.

Inte en Bamseklubb i sikte. På Siciliens västkust, lite drygt en timmes bilfärd söder om Trapani, ligger gården Baglio Spano. Här händer det inte mycket.