Fredag 7 september 2012
Gammal historia samsas med passionerat nördig hightech.
Bland böljande kullar vid lilla byn Puegnano och med hänförande utsikt över nästan hela Gardasjön, ligger så vin- och olivoljegården Comincioli. Den har funnits här i närmare sexhundra år, och ägts av samma familj ända sedan begynnelsen. På dess moränleriga marker växer gamla och helt unika sorter av både olivträd och vinrankor som överlevt tidens tand. Här förvaltas historian med varsam hand, men skenet bedrar en smula.
Istället för att luta sig tillbaka och vila på historien, kör de istället så det ryker. Nya tekniker och tillverkningsprocesser, uppfinningsrikedom, egendesignade (och säkerligen svindyra) flaskor, och en rejäl dos jäklar anamma. Sedan några år tillbaka har de även utvecklat en helt ny sorts innovativ vinkork och de stora tillverkarna börjar nu knacka på och vill nyfiket veta mer. Och allt detta, på en så liten, och nästan försumbar produktion. Här tillverkas bara runt 10.000 flaskor av varje vinsort om året – inte mer.
Olivoljorna är mjuka, nästan sammetslena och fruktiga i smaken, några med lite eftertänksam sting. Och vinerna. Både det fullständigt fantastiska röda vinet Sulér och deras rosévin Diamante är värda att fylla bagageluckan i bilen med. Vinerna består till huvudsak av den lokala druvan Groppello, och till det röda vinet får druvorna torka i drygt en månad uppe på vinden, innan själva beredningen tar vid.
Och nej, de här vinerna finns tyvärr inte i Systembolagets sortiment, men de går alldeles utmärkt att beställa – om nu inte årets flaskor redan har tagit slut.