Fredag 22 april 2011
Muffligaste chokladkakan.
Det här är kladdkakan "extra allt, och lite till". Nä, det är inte just nu du ska jaga kalorier, fundera över olika dieter, filosofera över senaste metoden för detoxkurer eller ens tänka tanken att räkna ut hur mycket choklad det är i varje portionsbit. Nej, det här är kakan som ska ätas – och njutas. Basta!
Kakan är inte svår att göra, däremot är den lite omständlig, och tar några timmar – mest på grund av att det är så många olika moment som ska göras. Men, det är värt det. Jag lovar. Så, bered dig med tid, kavla upp ärmarna och kör.
Det här behöver du:
Botten:
120 g mörk choklad
100 g hackad mjölkchoklad
120 gr smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
en nypa salt
Mitten:
1 påse mini-marshmallows
1 burk dulce di leche (färdig kolakräm av kondenserad mjölk)
Överst:
240 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnsfast form (ca. 20x30 cm).
Botten:
Lägg den mörka chokladen tillsammans med smöret i en kastrull och smält sakta på låg värme. Rör om emellanåt. Blanda socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Häll i den smälta chokladblandningen och sikta sedan i mjöl, salt och kakao. Rör sist i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över den smorda formen. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175° i femton minuter (den kommer inte att vara helt färdiggräddad när den ska tas ut, men det är helt i sin ordning).
Mitten:
Strö över de små marshmallowsen så att de täcker hela kakan. Sätt tillbaka kakan in i ugnen och grädda tills marshmallowslagret har svällt upp och fått en anings med färg (tar ungefär tio minuter). Ta ut kakan och låt den sedan stå en stund och svalna så marshmallowsen stelnar till lite. Bred sedan ut kolakrämen över marshmallowfluffet.
Överst:
Koka upp grädden, lägg i chokladen och rör tills chokladkrämen blivit slät. Bred ut krämen på kakan. Ställ svalt en stund. Skär i bitar. Servera. Njut!