Annandag Jul 2016
Sverige har sitt smör, Italien sin olivolja, Mallorca sin sobrasada, Grekland sin tzatziki, arabvärlden sin hummus och Chile sin...
Aji Pebre. Det vill säga, det där lilla tillbehöret som ska sällskapa brödet vid matbordet. På vår resa till Chile i höstas var nog detta det allra första vi fick stifta bekantskap med i matväg. Det fanns liksom överallt, oavsett om det var en liten enkel fiskrestaurang vid havet, den lite finare restaurangen på hotellet, eller hålet-i-väggen-stället vid vägkanten. Och, den smakade alltid lite olika.
På en del ställen var den stark som sjuttsingens och brände till i munnen en bra stund, på något annat ställe var den en smula intetsägande och nästan lite blaskig, och på ett annat stället en helt perfekt avvägning av hetta, syrlighet, sälta, sötma, fyllighet och krispigt tuggmotstånd.
Jag inser såklart att allting handlar om råvaror, och att så här i bistra svenska vintertider är det ju inte helt enkelt att hitta en tomat som just faktiskt smakar tomat, och kanske inte heller så enkelt att hitta "rätt" chili. Jag löste det med att hälla i lite köpt chili-sås för att få till den där fylligheten – och genom att hälla bort så mycket som möjligt av vätskan från tomaterna.
Förutom att äta det tillsammans med en bit bröd, kan man ringla det över de nykokta potatisar, eller varför inte på en grillad fisk- eller köttbit, eller som extra dressing till salladen, eller... ja, nästan på vad som helst. Lite beroendeframkallande är det allt, och väldigt gott. Och, kanske precis det här vi längtar efter när vi har haft några dagar med tung svensk julmat.
Det här behöver du (räcker till en rejäl burk):
några nävar smakrika små tomater
två nävar färsk koriander
en gul lök
några vitlöksklyftor
en färsk röd chili
saften från en citron
några droppar god chili-sås (jag har hittat en fantastiskt variant här)
salt & peppar
olivolja
Så här gör du:
Finhacka alla ingredienserna och lägg i en bunke. Häll bort spadet som blir från tomaterna. Smaksätt med citronsaft, chilisås, salt & peppar och häll i så mycket olivolja så du tycker det blir lagom konsistens (jag använde mig av ungefär 1/2 deciliter). Smaka av. Låt röran stå och dra till sig smakerna en liten stund innan servering. Bryt en bit bröd – ät och njut!
Att dricka till?
Här skulle jag vilja passa på och tipsa om ett fantastiskt vitt vin från Chile som finns på Systembolaget. För en ringa penning får man en grym Chardonnay som passar både till grillad fisk, skaldjur och fågel, samt till såna här röror med lite sting: Cono Sur Single Vineyard no. 5 Chardonnay.
Jorja Smith: Something in the way (2016)