Tisdag 6 september 2011
K**llpastan från down under.
Den här pastan finns det en liten fnissig historia till. Det är egentligen ett klassiskt recept från södra Italien, och finns till exempel med både i den här matbibeln och i en av Jamie Olivers kokböcker. Men den lysande fotografen Jonas Petersons (Silverfisken-bloggaren, då det begav sig) berättelse är helt enkelt så förtjusande, att den måste puffas lite extra för.
Så; här läser du varför k**llpastan heter det den gör och sedan svänger du ihop en tisdagsmiddag och överraskar någon du håller kär. Capiche?
Ingredienser:
1/2 kg skalade (helst färska) räkor
2 vitlöksklyftor
2-3 pepperoncino (pyttesmå torkade röda chilifrukter)
6 soltorkade tomater i olja
1/2 citron (både skal och saft)
några nävar ruccola (ungefär en påse)
några matskedar olivolja (och gärna lite smör också)
1 glas vitt (torrt) vin
spagetti eller linguine (hittar du ett av Martellis vackra gula paket i mataffären, så kasta dig över det, det är dubbelt så dyrt som de andra pastasorterna, men också dubbelt så gott)
salt & peppar
Förarbete:
Skala räkorna. Hacka vitlöksklyftor, de soltorkade tomaterna och en handfull ruccola. Riv skalet av den halva citronen (släng inte citronen nu). Koka upp vattnet, salta och häll i pastan.
Tillagning:
Stek vitlök och den nersmulade pepperoncinon i olivolja (gärna också med en klick smör) på medelvärme en liten stund, se bara till så du inte bränner vitlöken. Häll i räkorna och rör runt. Blanda i de hackade soltorkade tomaterna, ruccolan och vinet. Pressa i saften av citronen. När pastan är klar fiskar du upp den ur vattnet och stjälper över över den till stekpannan med räkorna och blandar runt ordentligt. Lägg upp på två tallrikar, toppa med resten av ruccolan, rivet citronskal, salt och peppar.
Till detta passar ett glas kylt Torricella från Toscana i Italien alldeles som perfekt.