Lördag 13 juni 2013
Zucchini, aubergine, paprika, tomat, vårlök, chili...
Ett gäng sommarsmaker med inspiration från allra längst söderut i Italien. Luncherna som dukades upp på det här stället lever liksom fortfarande kvar i mitt huvud. Det var egentligen väldigt enkel mat gjord på några få råvaror, men på något magiskt sätt lyckades de alltid med att både överraska och variera i vad som kändes som en oändlighet.
Så jag tänkte på de där grillade grönsakerna, och de där fina brödkrutongerna som krossades över nästan allt och så blev det den här sommarpastan. Enkel att göra, smakrik, lite krämig och väldans god.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (räcker till två hungriga):
pasta
1-2 tomater
1 zucchini (squasch)
1 bit aubergine (äggplanta)
2 vårlökar
1 stor röd paprika
några vitlöksklyftor
några nypor chiliflakes
2 msk mascarpone
balsamvinäger
olivolja
salt & peppar
färsk basilika
en bit dagsgammalt surdegsbröd
en klick smör
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Skölj grönsakerna och dela dem grovt. Lägg ner dem i en ugnsfast form tillsammans med några hela klyftor vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Ringla över rikligt med olivolja och några vändor med balsamvinäger. Blanda runt. Sätt in formen i ugnen ca. 30 minuter tills grönsakerna blir mjuka och får fin grillad färg. Öppna ugnsluckan ett par gånger längs vägen, och blanda försiktigt runt bland grönsakerna.
Hacka brödet i småbitar och stek det i stekpannan tillsammans med en klick smör tills det blir gyllenbrunt. Låt rinna av och svalna på en bit hushållspapper.
När det är kvar ungefär tio minuter på grönsakerna i ugnen kan du börja koka din pasta. När den är klar, häller du bort vattnet och klickar ner några matskedar mascarpone. Blanda runt. Ta ut grönsakerna ur ugnen, leta upp vitlöksklyftorna, mosa dem med en gaffel och blanda i pastan. Vänd sedan försiktigt ner alla grönsakerna. Lägg upp på serveringsfat, toppa med färsk basilika och en näve av ditt rostade ströbröd. Smaklig spis!
Att dricka till? Om du har möjligheten och lyxen att komma över en flaska Diamante från vingården Comincioli vid Gardasjön skulle den sitta som en smäck till just det här. Det är ett helt fantastiskt rosévin och smakar som ingenting annat. Annars tycker jag att ett glas rött, ganska snällt vin passar till den här pastan, som tex. en Masi från Venezia.
Herbie Hancock: Fat mama (1969)