Lördag 2 juli 2011
Pesto med kokosmjölk och lime.
Italien möter Asien i en grön blandning med sting. Förutom att vända ner pestoblandningen i en tallrik med rykande het pasta är den även perfekt att blanda med nypotatis som en mufflig sallad till grillad fisk eller kött. Eller, varför inte gratinera några pilgrimsmusslor med ett litet pestotäcke?
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Ingredienser:
1 dl kokosmjölk
några msk olivolja
150 gr parmesanost
2 små nävar pinjenötter
3 krukor basilika (vill du ha en lite snällare smak, byter du ut en del till bladspenat istället)
1 kruka koriander
1 lime (saften)
3-4 klyftor vitlök
ev. 1-2 torkade små peperoncini*
salt & peppar
Släng ner alla ingredienserna i en mixer (stavmixer kan funka också, om du preparerar dig med en gnutta tålamod och rå armstyrka). Mixa tills allt är blandat och finfördelat. Smaka av. Mer lime? Mer kokos? Olivolja kanske? Eller salt?
Förvara röran i en glasburk i kylen. Häller du lite olivolja överst som ett extra lock, kan den sparas i några veckor.
Pat Metheny: Slow hot wind (2011)
* Läs en bra beskrivning om den lilla pepparfrukten på Aglio e Olio.