Lördag 6 juni 2015
Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.
Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta.
Vill du ha något tillbehör till pastan? Tunna skivor av rå salma-lax som läggs på precis till servering, sitter som en smäck.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (till 2 portioner):
spagetti
1 citron (både saft och zest)
1 dl vispgrädde
en slurk vodka (lite drygt en matsked, ungefär)
1-2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
en rejäl näve parmesanost
en liten näve rostade mandelflarn (eller pinjenötter)
en handfull färsk basilika
salt & svartpeppar
Så här gör du:
Rosta mandelflarnen gyllenbruna i torr stekpanna.
Koka upp pastavattnet och häll ner pastan.
Smält smör och olivolja i en kastrull tillsammans med pressad vitlök (håll koll så att inte vitlöken bränns vid bara, då blir den inte god!). Sänk värmen och häll ner grädde, citronsaft och vodka. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka upp. Riv i citronzest från halva citronen (spara resten till garnering). Sänk värmen till medel ungefär. Riv parmesanost och häll ner i kastrullen, rör om och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av, behövs det mer av något?
När pastan är klar, fiskar du upp den och lägger ner den i kastrullen med ostsåsen. Se till att du får med lite av pastavattnet också, det gör att såsen blir lite krämigare (vattnet innehåller så mycket stärkelse från pastan, och funkar då som redning). Blanda runt.
Lägg upp pastan på tallrik, smula över mandelflarn tillsammans med lite citronzest och hackad basilika. Servera på studs!
Att dricka till? Gärna något vitt och bubblande från området Franciacorta (Lombardiet, norr om Milano) i Italien. Friskt, lite syrligt och passar som perfekt till citronen. På Systembolagets beställningssortiment finns den helt fantastiska proseccon Bellavista, och vill man inte dricka bubblor är ekologiska Ca' del Bosco Curtefranca ett väldans trevligt alternativ.
Lars Danielsson: Tarantella (2009)