fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Pasta
  • Hemmagjorda gnocchi med svamp, citron och gräslök

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

gnocchi, recipe, recept, potatis, potatoes, pasta, degbollar, klimp, italiensk, italian, hemlagad, hemmagjord, homemade, potatispasta, potatisbollar, torkad parmaskinka, dried parma ham, gräslök, chive, chives, svamp, mushroom, bränt smör, burnt butter, pastarätt, pasta dish, easy food, comfort food, spring food, vårmat, vårpasta, buffé, enkel mat, billig mat, I huvudet på Elvaelva.

Söndag 19 maj 2013

Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.

Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.

Jag brukar istället steka dem. Då de får lite knaprig yta, och ett krämigt inre, istället för att mer påminna om klimpen i mormors grönsakssoppa. Viktigt att tänka på när du köper den färdiga varianten från affären, är att de ska få "ånga till sig" lite under lock i stekpannan innan den serveras – annars hinner de inte bli färdiga i mitten. 

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du (räcker till 3-4 personer):

Gnocchi:
1/2 kg potatis
3-5 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk smör
1 tsk salt

Tillbehör:
några nävar god svamp
några nävar riven parmesanost
några skivor parmaskinka
1 knippe gräslök
1 citron (zest)
balsamvinäger
några matskedar smör
salt & peppar

Så här gör du gnocchi:
Skala och koka potatisen, låt svalna helt. Mosa potatisen (har du en potatispress är det perfekt!) i en bunke , knäck i ägget, klicka i smör, salta och häll sedan i mjölet lite pö om pö. Blanda och knåda. Det är nu det börjar bli lite klurigt, för hur mycket mjöl ska egentligen användas? Det beror helt enkelt på potatisen. Är den mjölig eller fast, vattnig eller kanske torr? Konsistensen på degen ska ungefär bli som lite fastare vetebullsdeg. Blir den för lös är den svår att steka, och klibbar bara fast i järnet. Är den för hård blir det bara stabbiga och träiga bitar att försöka tugga i sig. 

Dela degen i några bitar och rulla ut varje bit till en orm (se till att ha bänkskivan mjölad så det inte klibbar fast). Dela i 2 cm tjocka skivor och forma sedan till bitarna så de blir lite ovalare i formen (ja, det är såklart en smaksak), tryck till med en gaffel ovanpå så du får det klassiska gnocchiutseendet på dina små juveler. Låt gnocchin stå i kylen några timmar och vila. Det går alldeles utmärkt att förvara dem där några dagar – om det är så att du inte vill steka dem på studs. 

Ett litet tips längs vägen: om det känns som om gnocchin är lite för kladdig för att stekas, sätt då in den en lille stund i frysen så blir de lättare att hantera!

 

Så här gör du:
Sätt ugnen på 90°. Lägg ut parmaskivorna på plåt eller galler och ställ in i ugnen tills de blir spröda och knapriga (tar ca. 30-40 minuter). Lägg några matskedar smör i en kastrull och värm på hög värme tills smöret smälter och det slutar fräsa. Ta bort det vita skummet som hamnat överst på det smälta smöret, ställ åt sidan för att svalna.

Hacka gräslöken och riv osten. Skiva svampen i tunna, tunna skivor och stek den i panna med en klick smör. Flytta över svampen på ett fat och lägg i en ny (rejäl) klick smör – dags att steka gnocchi! Stek dem försiktigt på lite mer än medelvärme, vänd dem med jämna mellanrum så de blir gyllenbruna runt om. Häll i svamp, gräslök och parmesan, dutta över lite balsamvinäger, salta och peppra och blanda försiktigt runt. Lägg upp på tallrik och riv över lite citronzest och kanske lite mer parmesan och gräslök.

Toppa med att ringla över lite av det brända smöret och lägg dit en skiva av den torkade parmaskinkan. Ät rykande färskt!

 

musik Missy Elliot: All n my grill (2006)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Pasta
Lördag 6 juni 2015

Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.

Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta. 
Pasta
  Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Pasta
  Fredag 21 februari 2014

Pasta, lök, sardeller, vitt vin och persilja.

En av Venedigs mest klassiska maträtter heter 'bigoli con salsa'. Du hittar den i nästan varenda liten hål-i-väggen-restaurang och alla kockar har så klart sin egen variant. Den gemensamma nämnaren är dock själva bigolin som ser ut som en lite kraftigare variant av ihålig spagetti men som traditionsenligt görs på bovete (till alla glutenallergikers glädje!) istället för vanligt mjöl. Det är såklart inte det minsta lätt att hitta bigoli utanför Venedig, så ett tips är att använda bucatini istället – eller vanlig hederlig spagetti om nöden kräver.
Pasta
  Lördag 13 juni 2013

Zucchini, aubergine, paprika, tomat, vårlök, chili...

Ett gäng sommarsmaker med inspiration från allra längst söderut i Italien. Luncherna som dukades upp på det här stället lever liksom fortfarande kvar i mitt huvud. Det var egentligen väldigt enkel mat gjord på några få råvaror, men på något magiskt sätt lyckades de alltid med att både överraska och variera i vad som kändes som en oändlighet.
Pasta
Söndag 19 maj 2013

Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.

Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.
Pasta
Tisdag 11 september 2012

Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.

Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.
Pasta
Lördag 5 maj 2012

Pasta primavera.

För en herrans massa år sedan blev jag introducerad till det här med persillade i en förtjusande liten kryddbod i Malmö. Persillade är en fransk kryddblandning som består av torkad persilja, ett gäng olika löksorter och salt – och blir som perfekt till den här vårpastan.
Pasta
Lördag 3 mars 2012

En rejäl vinterpasta för hungriga magar.

En gång, för en herrans massa år sedan, var jag ute med en bergsguide på Grands Montets i Argentière. På en av glaciärerna fick vi stränga order om att köra i exakt samma skidspår som guiden. Det var bara det att guiden ju var fransos och hade den där klassisk Clouseau-brytningen på sin engelska. Således levererade han väl inte riktigt den mening han hade hoppats på att leverera.
Pasta
Tisdag 6 september 2011

K**llpastan från down under.

Den här pastan finns det en liten fnissig historia till. Det är egentligen ett klassiskt recept från södra Italien, och finns till exempel med både i den här matbibeln och i en av Jamie Olivers kokböcker. Men den lysande fotografen Jonas Petersons (Silverfisken-bloggaren, då det begav sig) berättelse är helt enkelt så förtjusande, att den måste puffas lite extra för.
Pasta
Lördag 2 juli 2011

Pesto med kokosmjölk och lime.

Italien möter Asien i en grön blandning med sting. Förutom att vända ner pestoblandningen i en tallrik med rykande het pasta är den även perfekt att blanda med nypotatis som en mufflig sallad till grillad fisk eller kött. Eller, varför inte gratinera några pilgrimsmusslor med ett litet pestotäcke?