Söndag 19 maj 2013
Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.
Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.
Jag brukar istället steka dem. Då de får lite knaprig yta, och ett krämigt inre, istället för att mer påminna om klimpen i mormors grönsakssoppa. Viktigt att tänka på när du köper den färdiga varianten från affären, är att de ska få "ånga till sig" lite under lock i stekpannan innan den serveras – annars hinner de inte bli färdiga i mitten.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (räcker till 3-4 personer):
Gnocchi:
1/2 kg potatis
3-5 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk smör
1 tsk salt
Tillbehör:
några nävar god svamp
några nävar riven parmesanost
några skivor parmaskinka
1 knippe gräslök
1 citron (zest)
balsamvinäger
några matskedar smör
salt & peppar
Så här gör du gnocchi:
Skala och koka potatisen, låt svalna helt. Mosa potatisen (har du en potatispress är det perfekt!) i en bunke , knäck i ägget, klicka i smör, salta och häll sedan i mjölet lite pö om pö. Blanda och knåda. Det är nu det börjar bli lite klurigt, för hur mycket mjöl ska egentligen användas? Det beror helt enkelt på potatisen. Är den mjölig eller fast, vattnig eller kanske torr? Konsistensen på degen ska ungefär bli som lite fastare vetebullsdeg. Blir den för lös är den svår att steka, och klibbar bara fast i järnet. Är den för hård blir det bara stabbiga och träiga bitar att försöka tugga i sig.
Dela degen i några bitar och rulla ut varje bit till en orm (se till att ha bänkskivan mjölad så det inte klibbar fast). Dela i 2 cm tjocka skivor och forma sedan till bitarna så de blir lite ovalare i formen (ja, det är såklart en smaksak), tryck till med en gaffel ovanpå så du får det klassiska gnocchiutseendet på dina små juveler. Låt gnocchin stå i kylen några timmar och vila. Det går alldeles utmärkt att förvara dem där några dagar – om det är så att du inte vill steka dem på studs.
Ett litet tips längs vägen: om det känns som om gnocchin är lite för kladdig för att stekas, sätt då in den en lille stund i frysen så blir de lättare att hantera!
Så här gör du:
Sätt ugnen på 90°. Lägg ut parmaskivorna på plåt eller galler och ställ in i ugnen tills de blir spröda och knapriga (tar ca. 30-40 minuter). Lägg några matskedar smör i en kastrull och värm på hög värme tills smöret smälter och det slutar fräsa. Ta bort det vita skummet som hamnat överst på det smälta smöret, ställ åt sidan för att svalna.
Hacka gräslöken och riv osten. Skiva svampen i tunna, tunna skivor och stek den i panna med en klick smör. Flytta över svampen på ett fat och lägg i en ny (rejäl) klick smör – dags att steka gnocchi! Stek dem försiktigt på lite mer än medelvärme, vänd dem med jämna mellanrum så de blir gyllenbruna runt om. Häll i svamp, gräslök och parmesan, dutta över lite balsamvinäger, salta och peppra och blanda försiktigt runt. Lägg upp på tallrik och riv över lite citronzest och kanske lite mer parmesan och gräslök.
Toppa med att ringla över lite av det brända smöret och lägg dit en skiva av den torkade parmaskinkan. Ät rykande färskt!
Missy Elliot: All n my grill (2006)