fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

aglio e olio, pasta, spagetti, recept, recipe, aglio, olio, vitlök, olivolja, hemlagad, hemmagjord, homemade, easy, simple, persilja, garlic, olive oil, pasta con amore, I huvudet på Elvaelva.

Tisdag 11 september 2012

Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.

Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.

Pasta för 2-3 personer:
2 dl vetemjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten

Aglio e Olio:
0.75 dl av din allra godaste olivolja
3 vitlöksklyftor
några rejäla nypor chiliflakes
en stor näve persilja
2 msk salt till pastavattnet (japp, det låter kanske mycket, men det gör att pastan absorberar vattnet bättre och på så vis blir smakrikare)
pasta

Tillbehör:
pastamaskin eller en bra kavel
gärna en marmorbänk 

Så här gör du:
Häll upp de två mjölsorterna på bordet (har du tillgång till en marmorskiva är det toppen), gör en urgröpning i mitten, knäck ner äggen däri och häll även i olivolja och vatten. Vispa runt med en gaffel och nyp sedan ihop allting till en deg. Knåda en bra stund, tills degen blir både smidig och blank. Låt den vila en halvtimme. Har du ingen pastamaskin att göra spagetti med, kavlar du istället ut degen tunt och viker ihop den några gånger. Skär den sedan i tunna strimlor så får du till en tunn tagliatelle. Pudra lite mjöl över pastan och låt den vila på bordet så länge.

Finhacka persiljan. Fyll en stor kastrull med vatten och häll i saltet. Låt koka upp. Skär vitlöken i tunna, tunna skivor. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med chiliflakes och olivolja. Värm på medelstark värme, men var försiktig så vitlöken inte bränner vid – då kommer den inte att smaka något vidare. Den ska bli ljust gyllenbrun till färgen.

Häll ner pastan i det kokande vattnet och rör om. Låt koka 2-3 minuter om det är din hemgjorda pasta, i annat fall så länge som förpackningen säger. Fiska upp pastan och lägg ner den direkt i stekpannan med olivoljan. Låt lite kokvatten följa med från kastrullen (stärkelsen i pastavattnet gör att pastan både blir fylligare, och inte klibbar ihop så lätt). Häll i den hackade persiljan och blanda runt allting noggrant. Servera direkt, och puffa gärna över lite extra chiliflakes för syns skull.

Att dricka till skulle jag välja en italiensk riesling, tex Coste di Riavolo från Piemonte.

 

musikWillie Nelson: I can see clearly now (1988)

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Pasta
Lördag 6 juni 2015

Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.

Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta. 
Pasta
  Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Pasta
  Fredag 21 februari 2014

Pasta, lök, sardeller, vitt vin och persilja.

En av Venedigs mest klassiska maträtter heter 'bigoli con salsa'. Du hittar den i nästan varenda liten hål-i-väggen-restaurang och alla kockar har så klart sin egen variant. Den gemensamma nämnaren är dock själva bigolin som ser ut som en lite kraftigare variant av ihålig spagetti men som traditionsenligt görs på bovete (till alla glutenallergikers glädje!) istället för vanligt mjöl. Det är såklart inte det minsta lätt att hitta bigoli utanför Venedig, så ett tips är att använda bucatini istället – eller vanlig hederlig spagetti om nöden kräver.
Pasta
  Lördag 13 juni 2013

Zucchini, aubergine, paprika, tomat, vårlök, chili...

Ett gäng sommarsmaker med inspiration från allra längst söderut i Italien. Luncherna som dukades upp på det här stället lever liksom fortfarande kvar i mitt huvud. Det var egentligen väldigt enkel mat gjord på några få råvaror, men på något magiskt sätt lyckades de alltid med att både överraska och variera i vad som kändes som en oändlighet.
Pasta
Söndag 19 maj 2013

Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.

Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.
Pasta
Tisdag 11 september 2012

Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.

Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.
Pasta
Lördag 5 maj 2012

Pasta primavera.

För en herrans massa år sedan blev jag introducerad till det här med persillade i en förtjusande liten kryddbod i Malmö. Persillade är en fransk kryddblandning som består av torkad persilja, ett gäng olika löksorter och salt – och blir som perfekt till den här vårpastan.
Pasta
Lördag 3 mars 2012

En rejäl vinterpasta för hungriga magar.

En gång, för en herrans massa år sedan, var jag ute med en bergsguide på Grands Montets i Argentière. På en av glaciärerna fick vi stränga order om att köra i exakt samma skidspår som guiden. Det var bara det att guiden ju var fransos och hade den där klassisk Clouseau-brytningen på sin engelska. Således levererade han väl inte riktigt den mening han hade hoppats på att leverera.
Pasta
Tisdag 6 september 2011

K**llpastan från down under.

Den här pastan finns det en liten fnissig historia till. Det är egentligen ett klassiskt recept från södra Italien, och finns till exempel med både i den här matbibeln och i en av Jamie Olivers kokböcker. Men den lysande fotografen Jonas Petersons (Silverfisken-bloggaren, då det begav sig) berättelse är helt enkelt så förtjusande, att den måste puffas lite extra för.
Pasta
Lördag 2 juli 2011

Pesto med kokosmjölk och lime.

Italien möter Asien i en grön blandning med sting. Förutom att vända ner pestoblandningen i en tallrik med rykande het pasta är den även perfekt att blanda med nypotatis som en mufflig sallad till grillad fisk eller kött. Eller, varför inte gratinera några pilgrimsmusslor med ett litet pestotäcke?