Tisdag 11 september 2012
Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.
Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.
Pasta för 2-3 personer:
2 dl vetemjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten
Aglio e Olio:
0.75 dl av din allra godaste olivolja
3 vitlöksklyftor
några rejäla nypor chiliflakes
en stor näve persilja
2 msk salt till pastavattnet (japp, det låter kanske mycket, men det gör att pastan absorberar vattnet bättre och på så vis blir smakrikare)
pasta
Tillbehör:
pastamaskin eller en bra kavel
gärna en marmorbänk
Så här gör du:
Häll upp de två mjölsorterna på bordet (har du tillgång till en marmorskiva är det toppen), gör en urgröpning i mitten, knäck ner äggen däri och häll även i olivolja och vatten. Vispa runt med en gaffel och nyp sedan ihop allting till en deg. Knåda en bra stund, tills degen blir både smidig och blank. Låt den vila en halvtimme. Har du ingen pastamaskin att göra spagetti med, kavlar du istället ut degen tunt och viker ihop den några gånger. Skär den sedan i tunna strimlor så får du till en tunn tagliatelle. Pudra lite mjöl över pastan och låt den vila på bordet så länge.
Finhacka persiljan. Fyll en stor kastrull med vatten och häll i saltet. Låt koka upp. Skär vitlöken i tunna, tunna skivor. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med chiliflakes och olivolja. Värm på medelstark värme, men var försiktig så vitlöken inte bränner vid – då kommer den inte att smaka något vidare. Den ska bli ljust gyllenbrun till färgen.
Häll ner pastan i det kokande vattnet och rör om. Låt koka 2-3 minuter om det är din hemgjorda pasta, i annat fall så länge som förpackningen säger. Fiska upp pastan och lägg ner den direkt i stekpannan med olivoljan. Låt lite kokvatten följa med från kastrullen (stärkelsen i pastavattnet gör att pastan både blir fylligare, och inte klibbar ihop så lätt). Häll i den hackade persiljan och blanda runt allting noggrant. Servera direkt, och puffa gärna över lite extra chiliflakes för syns skull.
Att dricka till skulle jag välja en italiensk riesling, tex Coste di Riavolo från Piemonte.