Fredag 5 december 2014
Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.
Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Den kräver att du får tag på bra och fina skaldjur, men är å andra sidan väldigt enkel att göra. Om du nu inte får för dig att du vill rensa bläckfisken själv förstås... Det var inte kul... Alls. Som tur var finns det ju färdigskurna bläckfiskringar att köpa, både färska och frusna. Se bara upp så du inte köper de som är panerade och till för fritering – de blir liksom inte lika goda att ha i :-)
Det här behöver du (till två portioner)
spagetti
1/2 burk krossade tomater
1 litet glas vitt vin
1 liten gul lök
några klyftor vitlök
1 g saffran
1 liten knippe storbladig persilja
blandad kompott av skaldjur (här har jag valt musslor, bläckfiskringar, havskräfta, räkor och krabbklor)
olivolja
smör
1 nypa chiliflakes
salt
zest från en citron
Så här gör du:
Skölj och borsta av musslor, plocka bort de som redan är öppna. Skala räkor (behåll ev. några med skal på, om du vill göra en lite rustikare måltid). Häll ner saffran i ett glas med en slurk vin, så det får stå och dra en stund. Hacka lök och vitlök fint, och hacka persiljan ganska grovt. Skölj citronen.
Lägg ner en klick smör och ringla lite olivolja i en stor stekpanna. Häll ner lök, vitlök och chiliflakes, stek någon minut så löken blir genomskinlig och mjuk (inte bränd!). Häll försiktigt ner tomatkross, saffran och vin. Krydda med salt och låt puttra en stund.
Kör sedan igång med pastakokning! När det är ungefär 6-7 minuter kvar, lägger du ner musslorna i tomatröran. Lägg på locket och låt det koka lite försiktigt. Efter någon minut lägger du i bläckfiskringarna och så småningom de skaldjur som tar kortast tid för att bli klara (som tex. räkor, kräfta och krabbklor). Blanda runt försiktigt, sortera bort de musslor som inte har öppnat sig , lägg på locket igen och invänta att pastan blir klar.
Fiska upp pastan ur kastrullen och lägg ner direkt i pannan med skaldjur. Blanda runt och låt koka upp lite snabbt igen. Lägg sedan upp på tallrik, strö över hackad persilja och raspa över citronzest. Servera bums!
Att dricka till?
Ett vitt vin från Ligurien hade ju suttit som en smäck – men det finns inte så mycket att välja på Systembolaget. Så, det får bli ett glas Peroni istället. Inte så pjåkigt det heller.